ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ακόμα μια...


Ακόμα μια προθέαση
Της ελληνικής ε.φ.
Στο 72 τεύχος του περιοδικού RAM (Ιούλης - Αύγουστος 1994)
στην στήλη του ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΥ:
"Σήμερα, δεκάδες χρόνια μετά, ένα ζευγάρι νευρολόγων έρχεται να συμπληρώσει αυτό που δεν έγινε ποτέ, με τη βοήθεια τώρα του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Υπάρχει μας βεβαιώνουν, ένα διπλό κέντρο ηθικών αξιών στον εγκέφαλο του ανθρώπου...". Όσοι πριν 21 χρόνια διάβασαν το "Επιστροφή στο Μέλλον", του Διαμαντή Φλωράκη, θα θυμούνται ότι εκεί, για πρώτη φορά, γινόταν λόγος για κάτι όμοιο. Μια ακόμα απόδειξη για τις ικανότητες της ε.φ. να προθεάται το μέλλον. (Στο επόμενο τεύχος θα επανέλθουμε γιατί υπάρχουν και άλλες προθεάσεις της ελληνικής ε.φ.).








το ερώτημα ήταν...


2014-3-16 (485)

? Το ερώτημα ήταν: «Με ποια προτροπή μπορούμε να κάνουμε τον άνθρωπο να δει, να νιώσει τον συνάνθρωπό του τουλάχιστον με κατανόηση, αν όχι με ακόμα πιο σημαντικά αισθήματα;»

Μ’ αυτήν, ξανά και ξανά: Να του πούμε πως τον χαοτικό, μη ηθικό κόσμο των ενστίκτων μας (σύμμαχο των αμοράλ όρων της ύπαρξης) όχι μόνο δεν τον δημιουργήσαμε εμείς, αλλά συνεχώς προσπαθούμε (με τις θρησκείες, τις ουμανιστικές φιλοσοφίες, την Τέχνη) να τον αλλάξουμε, να τον μπολιάσουμε με ωραία αισθήματα (κατανόησης, συμπόνιας, αλληλεγγύης, αγάπης).
Να του πούμε ακόμα πως όλοι είμαστε συνοδοιπόροι, στην αινιγματική (όλο πόνο, δάκρυα και αίμα) έρημο της ύπαρξης, σε μια πορεία προς το επέκεινα (των πιο ωραίων ονείρων μας, ή του Μηδενός).

Ê