ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

αποσπασμα απο το e-book: Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ που κυκλοφορει.


ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ και τη λογική μου, άρχισα, παραδόξως, να τα βρίσκω γρήγορα. Έτσι, επέστρεψε και το ενδιαφέρον μου για τα γεγονότα. Ξέρετε, για το ηθόμετρο και τα άλλα.

Στήθηκα πίσω από την τηλεόραση και βάλθηκα να παρακο­λουθώ τις εξελίξεις. Οι προβλέψεις του καναλιού 505, επαλήθευσαν μέχρι κεραίας. Ούτε χρονικά δεν έπεσαν έξω. Όλα έγιναν ακριβώς όπως τα είχε προαναγγείλει. Δηλαδή, η αρμόδια επιστημονική ομάδα, απεφάνθη πως το ηθόμετρο ήταν έγκυρο και η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των πολιτών, αναγκάστη­κε να προχωρήσει στην κοινωνική χρησιμοποίησή του. Πριν, έγινε δημοψήφισμα, τα αποτελέσματα του οποίου ήσαν 89% Ναι, στο ερώτημα αν το ηθόμετρο έπρεπε να θεσπιστεί σαν κριτήριο και αν οι πολίτες θα βαθμολογούντο από την ένταση των μι­κροκυμάτων Ζ 7.

Αλλά, ας πάρω τα πράγματα με κάποια σειρά. Η αρχή της βαθμολόγησης, κατά γενική απαίτηση, έγινε από την κορυφή της πυραμίδας της εξουσίας και συνεχίστηκε προς τα κάτω, μέχρι τον τελευταίο πολίτη.

Έπρεπε να το περιμένω πως αυτή η ιστορία, θα ‘ταν και κωμική. Το τι έγινε όταν η εξουσία σύρθηκε μέχρι τη διαδικα­σία της βαθμολόγησης, δε λέγεται εύκολα και με ακρίβεια. Το τι αποκαλύφτηκε, ελπίζω πως το φαντάζεστε. Και οι πιο κυνικοί στις προβλέψεις τους, για την ηθική ποιότητα της εξουσίας, α­ποδείχτηκαν αφελείς. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όσο η εξέταση κατέβαινε την πυραμίδα της ιεραρχίας, τόσο ανέβαινε ο δείκτης της ηθικής βαθμολογίας! Το ηθόμετρο, μέσα σε λίγο χρόνο, βγά­ζοντας ένα ένα τα φτιασίδια από τη βιτρίνα της εξουσίας, αποκάλυψε ένα πρόσωπο φριχτό, επικίνδυνο, ηθικά απαράδεκτο. Για παράδειγμα, σας λέω μόνο πως, του Υπουργού της Δικαιοσύνης η βαθμολογία, ήταν τόσο χαμηλή που, αργότερα όταν η βαθμο­λόγηση κάλυψε όλον τον πληθυσμό, αποδείχτηκε ότι ο κύριος Υπουργός, μόλις και μετά βίας είχε μισό βαθμό μέτρησης πάνω από τον πιο αιμοβόρο κακούργο των φυλακών! Και μια και μι­λάμε για κακούργους και κατάδικους, είναι ευκαιρία να πούμε πως ανάμεσά τους, βρέθηκαν τέτοιες υψηλές βαθμολογήσεις, ώστε στο τέλος, όλοι καταλάβαμε, πως οι κοινωνικές ταμπέλες έπρεπε ν’ αλλάξουν ριζικά θέσεις. Για πολλούς κατάδικους, κρίθηκε αναγκαίο να γίνει αναθεώρηση της δίκης τους, γιατί η η­θική τους βαθμολόγηση μαρτυρούσε πως η καταδίκη τους, ήταν αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, δικαστικής πλάνης. Α­ντίθετα, κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί, παρουσίασαν τέτοια ισχνή βαθμολογία, ώστε θεωρήθηκαν ύποπτοι κάποιας άγνωστης ποινικής πράξης και φυσικά, ακατάλληλοι για δικαστές. Σε συ­ντομία, αποδείχτηκε πως πολλοί έγκλειστοι στις φυλακές, έπρε­πε να ’ναι έξω και ακόμα περισσότεροι από τους έξω, να ’ναι μέσα! Αποδείχτηκε ακόμα πως, χαμηλούς βαθμούς παρουσίαζαν όσοι μιλούσαν διαρκώς για ηθική, όσοι, γενικά, θελαν να σώ­σουν τους άλλους από την ηθική κατάπτωση, την κοινωνική αδικία και τα παρόμοια. Πάνω απ’ όλα αποδείχτηκε πως υπήρχε μια στενή σχέση της εξουσίας σ’ όλο της το φάσμα, με τη χαμη­λή βαθμολογία……………………………………………………………….