ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017


                                                                     ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ:
 

Απόσπασμα από το
Ηλεκτρονικό μου Ημερολόγιο
(1999 – 2017)
 
03 – 09 – 2017 (623)
Απόσπασμα από μια συζήτηση:
 Αυτό που δεν μπορούν να δουν κάποιοι (στοχαστές και όλοι οι πολιτικοί) που τα αιτιατά τα βλέπουν ως αίτια της ανθρώπινης τραγωδίας, όπως αυτή καταγράφεται στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας (αιματηρή αντιπαράθεση, εκμετάλλευση του ανθρώπου προς τον άλλον άνθρωπο, αδιαφορία στην τραγική ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη, έλλειψη αλληλεγγύης, κατανόησης, παροχής συγνώμης ) είναι πως η μητέρα όλων των δεινών μας είναι το χαμηλό (κατά μέσο πλανητικό όρο) Ηθικό δυναμικό μας. Η λύση αυτού του τραγικού προβλήματος βρίσκεται στην αύξηση του Ηθικοπνευματικού πολιτισμού μας, ο οποίος, μέσω των θρησκειών, της φιλοσοφίας, της τέχνης που τον τροφοδοτούν, αβοήθητοι, έστω και αργά αυξάνεται. Και να θυμάστε αυτά: Ό,τι μας δημιούργησε (μια πνευματική οντότητα, ή το αυθύπαρκτο της ύλης) για άγνωστο λόγο μας φέρθηκε τσιγκούνικα στον ηθικό εξοπλισμό (ενώ ταυτόχρονα μας χάρισε τη δυνατότητα να τον αυξήσουμε).
Πρόσθετα, να θυμάστε κι αυτά:
 1: Όσο υπεύθυνος είναι ένας νάνος για το σωματικό του ύψος, άλλο τόσο υπεύθυνοι είναι και όποιοι άλλοι ανάμεσά μας για το χαμηλό ηθικό δυναμικό τους.
2: Ακόμα και οι «ένοχοι» ανάμεσά μας, υπήρξαν αθώοι.
Γιατί τις προδιαγραφές των ιδιοτήτων μας δεν τις ορίσαμε εμείς, αλλά η  όποια δημιουργός αιτία που μας έπλασε. Και ξεκινήσαμε με μηδενικό ηθικό εξοπλισμό.
3: Αν μοιάζαμε σε κάποιους συνανθρώπους μας, δεν θα υπήρχαν, κλειδωμένες πόρτες, κλειστά παράθυρα, αστυνομίες, δικαστήρια, στρατοί, πόλεμοι, φτωχοί, έρημοι αβοήθητοι συνάνθρωποι. Πόνος.