ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

κι αυτά από τον Άνθρωπο που...

«Είμαστε, κυρίως, εκείνο που είναι τα έγκατα του ασυνειδήτου μας. Ο άγνωστος, α­θέατος εαυτός μας. Αλλά όλα αυτά είναι πράγ­ματα που, αυτή την περίοδο, δεν μ’ ενδιαφέ­ρουν. Ποθώ να ζήσω χωρίς σκέψεις, ηθικούς εγκλωβισμούς, αλήθειες. Με το κορμί μου, με τις αισθήσεις του θέλω να ζήσω. Με τις άγνω­στες επιταγές του ασυνειδήτου μου. Αλλά, βέβαια, ο χρόνος μ’ έχει πελεκήσει τόσο, που δείχνει παράκαιρος, αστείος αυτός ο μοναδικός μου πόθος», λέω.
 
Μπαίναμε στο υπαίθριο πάρκιν της λε­ωφόρου Νίκης, όταν η οθόνη του φορητού η­λεκτρονικού υπολογιστή παρουσίασε αυτό:
Η Ιστορία (δηλαδή η άθροιση των επι­μέρους ιστοριών όλων των έμβιων όντων, αλλά και των εσχατοσωματιδίων της ύλης) του Χωροχρονικού Συνεχούς, βρισκόταν μέσα στο, σχεδόν μηδενικής έκτασης πρωταρχικό σωματίδιο που εξερράγη, ή σαν μοναδική πι­θανότητα, ή σαν μία μέσα σε άλλες, που όμως δεν ήταν μαθηματικά δυνατόν να είναι άπει­ρες, αφού ο αριθμός των εσχατοσωματιδίων, υποχρεωτικά, ήταν πεπερασμένος. (Αν ήταν άπειρος, το Χωροχρονικό Συνεχές δεν θα είχε χώρο για να εξαπλωθεί. Θα ήταν, δηλαδή, από πάντα χώρος χωρίς χρόνο). Το πεπρωμένο μας, λοιπόν, δεν βρίσκεται μέσα στα γονίδιά μας, αλλά μέσα στα εσχατοσωματίδια του πρωταρχικού σωματιδίου και, άντε, στους πιθανούς συνδυασμούς τους που μπορούσε να φέρει το Τυχαίο. Έπαιξε, λοιπόν, ζάρια ο Θε­ός, ή, πιο σωστά: άφησε το Τυχαίο να νομίζει πως θα παίξει στα ζάρια τη μορφή, αλλά όχι και την ουσία του Κόσμου. (Αυτή η σκέψη, μεταξύ των άλλων, σημαίνει και το εξής: Χρό­νος είναι η εξάπλωση της συμπαντικής μάζας μέσα στο Μηδέν, ή στο «σώμα» του Θεού. Εί­ναι, δηλαδή, έκταση και όχι μόνο ο μετασχημα­τισμός του Κακού σε Καλό, όπως θα έλεγε και η ηγουμένη Αναστασία). Κοντολογίς, το Τυχαίο είναι η άλλη όψη της Αναγκαιότητας και η Ανα­γκαιότητα η άλλη όψη του Τυχαίου. Ήγουν: Ο Κόσμος μπορεί ν ’ αλλάξει. Και τα όντα ν ’ ανα­βαθμιστούν στο επίπεδο που αξίζουν.
Ρόλλαν.
 


από τον Άνθρωπο που... (νέα αποσπάσματα)...


«Αισθάνομαι ένοχος απέναντι σου, γιατί μέσα σου υλοποιήθηκε μόνο η υπαρξιακή μου εξέγερση, που δημιουργήθηκε από τη θέα αυ­τού του αδικαιολόγητα αιματηρού Κόσμου. Όμως, είναι κρίμα που δεν μπόρεσα να σου μεταγγίσω και τη συμφιλίωση που, ταυτόχρο­να, πιστεύω και νιώθω. Εντάξει, λέω στην Αι­τία της Δημιουργίας, αυτό έγινε. Πάμε τώρα πιο κάτω. Πιο μέσα στο Αίνιγμα του μη Τίποτα», λέω.
 Αλήθεια, η φράση του Ρόλλαν: «Πρέπει ν’ αγαπήσουμε το ανθρώπινο πεπρωμένο, για να το αλλάξουμε», δεν σημαίνει μεταξύ των τόσων άλλων και την ισορροπία μεταξύ των σκοτεινών μας παρορμήσεων και των ηθικών μας επιταγών; Δεν σημαίνει μία πιστή ανα­παραγωγή, της σχέσης Καλού και Κακού που υπάρχει, ο τέτοιος βίος; Δεν σημαίνει την κατάργηση της υπαρξιακής ενοχής; Την αυ­τονομία, την ελευθερία; Την επίγνωση της μοναξιάς των όντων, που έτσι κερδίζουν την αυτονομία τους; (Αυτή είναι η μέγιστη από­δειξη της αγάπης, του σεβασμού του Θεού προς τα όντα).