ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

28η


Για να κρίνουμε τους κρίνοντες:

28η άποψη:


Παρεμπιπτόντως αγαπητέ νομίζω (ή μάλλον είμαι βέβαιος) ότι έχω διαβάσει ένα από τα βιβλία σας στα φοιτητικά μου χρόνια. Δυστυχώς δεν θυμάμαι τον τίτλο και δεν έχω πια το αντίτυπο, αφού έγινε δανεικό κι αγύριστο. Το μόνο που θυμάμαι είναι η γλυκιά αίσθηση της γραφής και η πεποίθηση ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν καλοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Το όνομά σας είναι μάλλον χαρακτηριστικό για να σφάλλω, έστω και μετά από 20-τόσα χρόνια.

απόσπασμα...


Απόσπασμα από το7ο βιβλίο

της 11/λογίας της Υπαρξιακής Αναρχίας/Εσχατολογικής Ουτοπίας

Ο ΚΑΙΑΔΑΣ

(3 έντυπες εκδόσεις + 1 σε e-book)

Τώρα, επειδή ο Σεμπάστιαν πιστεύει πως το Ασυνείδητο υποχρεωτικά, πρέπει να έχει μια διαισθητική, ή λογική επαφή με το Είναι του Κόσμου, σκέφτεται αυτά:
«Αν ο Αρχιτέκτονας του Κόσμου είναι κάποιο πνεύμα, τότε η Ηθική, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται αυτό το πνεύμα το Καλό, δεν πρέπει να έχουν καμιά σχέση με τις αντίστοιχες ανθρώπινες έννοιες. Ή, αν έχουν, τότε πρόκειται για πνεύμα με δυο αντιφατικές βουλήσεις. Αν πάλι, ο Κόσμος είναι προϊόν των συμπτώσεων ενός ατέρμονου χάους, τότε γεννιέται το ερώτημα: Πώς το άλογο παρήγαγε το λογικό, που είναι αναγκαίο για τι συγκράτηση των δομών του χωροχρόνου, πως το άσκοπο παρήγαγε τ’ αντίθετό του και, προπάντων, γιατί αυτός ο σκοπός, ολοφάνερα, είναι απόλυτα αμοράλ. Εκτός κι αν ο Κόσμος είναι δημιούργημα ενός σκοτεινού Νου. Ενός διαβολικού νου, που ηδονίζεται ή πειραματίζεται με το σφαγείο που έστησε για να κορέσει τη νεκροφιλική του βούληση, οπότε, όλα εξηγούνται.
Ο ανθρώπινος «Καιάδας», ήταν μέρος, παράγωγο του «Καιάδα» της Αιτίας της ύπαρξης;
«Και ο Καιάδας για την Αιτία της ύπαρξης, ποιος μπορεί να ’ναι;» αναρωτήθηκε ο Σεμπάστιαν, για ν’ απαντήσει αμέσως μετά στο ερώτημά του:
«Μα, φυσικά, η δίκιά μου συνείδηση. Εκεί θα γκρεμίσω τη Αιτία του Κόσμους. (Αυτό είναι το έσχατο όριο της αναρχικής ιδέας. Μόνο αυτό πρέπει να ’ναι ο στόχος της Αναρχίας. Οι άλλοι στόχοι, -κράτος, εξουσία είναι παιδικές αρρώστιες. Φίλοι αναρχικοί, ενηλικιωθείτε. Σταματήστε τα παιχνίδια με τα μολυβένια στρατιωτάκια. Τώρα ξέρετε τι πρέπει να κατεδαφίσετε και πως).


 

27η


Για να κρίνουμε τους κρίνοντες:

 

27η άποψη:

4 Μιχάλης Σταφυλάς (εφημερίδα Ελευθερία 18/6/1972, για το Πραξικόπημα): «…Και τα δύο έχουν το βασικό χαρακτηριστικό του αβίαστου διαλόγου, τις εναλλαγές των εικόνων και των τύπων, που οπωσδήποτε κάτω από τα φώτα της σκηνής θα δείχνουν πιο ζωντανοί και αληθινοί. Ένα δάγκωμα της ψυχής νιώθει βαθύτατα ο αναγνώστης των δυο τούτων θεατρικών έργων του Δ. Φ., που τελικά βρίσκει τη λύτρωση αφού η αυλαία κλείνει…».