ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

12/3/2000 (26)


Σκέφτομαι: Ο μοναδικός λόγος για τον οποίον απέτυχαν οι κοινωνίες του "Εμείς" να δώσουν ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αδελφοσύνη, υλική αυτάρκεια -δηλαδή, ουσιαστικά, να μην υπάρξουν ποτέ- βρίσκεται στην απλή εξήγηση ότι τα άτομα που μπορούσαν να υλοποιήσουν (διάβαζε να πληρώσουν το κόστος) μίας τέτοιας κοινωνίας ήσαν αριθμητικώς ανεπαρκοί. Η πλειοψηφία εκείνων που φάνηκαν να στηρίζουν αυτές τις κοινωνίες, συνειδητά ή όχι, ενεργούσε με τη λογική των κοινωνιών του "Εγώ". Δύο είναι οι αιτίες που, μέχρι στιγμής, τ' άτομα με συνείδηση και δυνατότητες "Εμείς" είναι είδος σε ανεπάρκεια: η Φύση και η χαμηλή ταχύτητα με την οποία ο πνευματικός, ουμανιστικός πολιτισμός επιδρά διορθωτικά επάνω στους ανθρώπους του "Εγώ". Να γιατί το απώτερο μέλλον του καπιταλισμού θα είναι δύσκολο. Γιατί το παρόν του είναι εξασφαλισμένο

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

11/1/2000 (20)



Σκέφτομαι: Ο κύριος σκοπός της φιλοσοφίας δεν πρέπει να είναι η αναζήτηση της Αλήθειας, αλλά η ηθική ανύψωση του ανθρώπου. Γιατί:
α: Ενδέχεται η Αλήθεια να είναι απροσπέλαστη.
β: Ή, να είναι μεν προσπελάσιμη, αλλά αντίθετη, αδιάφορη με τα ωραιότερα όνειρά μας. Με την έννοια της Αγάπης.
Τέλος, αν η Αλήθεια είναι συμβατή με αυτό που προτείνω, τότε την προσεγγίζουμε από τον συντομότερο δρόμο, χωρίς να αναλώσουμε δυνάμεις, μέσα στα άγρια εδάφη του υπεραισθητού, τις οποίες χρειαζόμαστε για το χτίσιμο της ουτοπίας μας.
Κοντολογίς, θέλω να πω αυτό: Ή το Είναι του Κόσμου είναι η Αγάπη, ή, αν δεν είναι, δεν μας ενδιαφέρει τι άλλο είναι.