ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

25/8/2000 (50)


Ø Η πίστη στην κυκλική ροή του χρόνου τον οδήγησε (μιλάω πάντα για τον Νίτσε) στην πίστη της "Αιώνιας Επιστροφής" (στην αέναη μηχανιστική επανάληψη του γίγνεσθαι. -το πεπερασμένο της συμπαντικής μάζας, σε συνάρτηση με το άπειρο του χρόνου, μοιραία, φέρνει στην επανάληψη των ίδιων συνδυασμών της ύλης και των ιστοριών. Ό,τι ζήσαμε θα ξαναζήσουμε. Έχουμε ήδη ζήσει- Στον θάνατο του Θεού).
Η πίστη σ' έναν ευθύγραμμο χρόνο δεν θα επέτρεπε τη σύλληψη του Ζαρατούστρα αλλά ούτε και τον θάνατο του Θεού μέσα στη γιγάντια σκέψη του, στην αγνή παιδική ψυχή του. (Λίγο πριν βυθιστεί στα ερέβη της τρέλας, αγκάλιασε, κλαίγοντας, ένα άλογο που ο ιδιοκτήτης του το μαστίγωνε).
Η επιστήμη σήμερα υποστηρίζει τη θεωρία του ευθύγραμμου χρόνου. Ο Μεγάλος ερημίτης του Σιλς Μαρία, είχε πει: "Αν ο χρόνος κινείται ευθύγραμμα, τότε υπάρχει θεός".
Πιστεύω πως κανένας φιλόσοφος δεν θα χαιρόταν περισσότερο από αυτόν για το λάθος της πίστης του. Υπήρξε τόσο ευθύς, τόσο διψασμένος για την αλήθεια. Τόσο άγιος! (Κι ας φορούσε διαρκώς το προσωπείο του εγωτικού, ας διακήρυσσε την "θέληση για δύναμη", την κατεδάφιση όλων των μέχρι τότε ηθικών αξιών) .Η ρήση του για τον ευθύγραμμο χρόνο μας δίδαξε πόσο κοντά είναι το ΝΑΙ και το ΟΧΙ της ύπαρξης του Θεού.