ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

απόσπασμα από το 14/χρονο ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο


2013-10-29 (436)

Ø Σκέφτομαι: Όλο το οπτικό πεδίο της μνήμης μου έχει γεμίσει από εικόνες φίλων, γειτόνων, γνωστών που «έφυγαν». Και λέω: αν το τότε της ζωής μου (μας) το έβλεπα (βλέπαμε) με τα μάτια του τώρα, όλα όσα έζησα (ζήσαμε) γεγονότα, αισθήματα θα ήσαν πιο κοντά στους κρυφούς  μου (μας) πόθους. Κρίμα…

Για...


Για τους ελληνόφωνους του πλανήτη.

Δώρο 1 e-book ανάμεσα από 18. Διαβάστε περιλήψεις, το 20% των έργων δωρεάν για να δείτε αν σας ενδιαφέρουν, στο: Smawhwords, κριτικές, αναφορές των έργων στον τύπο, στο διαδίκτυο, συνεντεύξεις κ.α. όλα αυτά στις συνδέσεις της σελίδας:


Και στείλτε e-mail για να παραλάβετε την επιλογή σας (υπάρχει στο τέλος της σελίδας).

Για όσους με αναζητούν...

εισαγωγή...


Εισαγωγή σε μια συνέντευξη

Περιοδικό: «ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ» (2/87)

Εισαγωγή/συνέντευξη: Νίκος Κατσινόπουλος

η νοσταλγία της ουτοπίας

Είναι δύσκολο να κατατάξεις τον Διαμαντή Φλωράκη στην αμιγή επιστημονική φαντασία, γιατί το έργο του είναι πιο ευρύ και πιο πλούσιο. Ο ίδιος ονομάζει τα έργα του «μυθιστορήματα εσχατολογικής ουτοπίας» και πιο κάτω μας εξηγεί τι εννοεί με τον όρο αυτό. Ωστόσο, δεν θα ήταν άτοπο να μιλήσουμε για το «φαινόμενο Φλωράκη». Γιατί ο Διαμαντής Φλωράκης, ένας από τους καλύτερους σήμερα Έλληνες συγγραφείς στο χώρο της προωθημένης λογοτεχνίας, συνδέει με εκπληκτικό τρόπο την υπαρξιακή αναζήτηση με την επιστημονική φαντασία, πολλές φορές μέσα από τη ροή μιας φαινομενικά απλής αστυνομικής ιστορίας. Αλλά αυτό δεν γίνεται τυχαία. Αν και ο άνθρωπος διψά για αθωότητα, οι ενέργειές του, σπασμωδικές και αβέβαιες, τον οδηγούν στο αίμα, τον πόνο, την ενοχή, την αγριότητα, το μίσος και τους άλλους εφιάλτες.
Γεννημένος στην Αθήνα, το 1935, ο Διαμαντής Φλωράκης έχει ασχοληθεί με τη φιλοσοφία και τον κινηματογράφο, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν εκδότης του περιοδικού «Σκέψη και Τέχνη». Η λογοτεχνική προσφορά του συνοψίζεται σε δέκα βιβλία, από τα οποία, τα τελευταία έξι, είναι μυθιστορήματα ή νουβέλες εσχατολογικής ουτοπίας: Επιστροφή Στο Μέλλον (1973), Τα Πονοτρόνια Και Οι Αναρχικοί Του Απόλυτου(1975), Εισβολή Στο Αύριο (1978), Θέα Από Τα; Χτισμένα Παράθυρα (1981).
Τα δύο επόμενα έργα του, Στα Ίχνη Του Ανύπαρκτου (1986) και η Νοσταλγία Του Τίποτα(1987) αποτέλεσαν την αφορμή για τούτη τη συνάντηση-συζήτηση, που μας πρόσφερε μία έντονη φιλολογική και φιλοσοφική απόλαυση, η οποία άλλωστε είναι και η σφραγίδα των βιβλίων του Διαμαντή Φλωράκη………