ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014


1.      16η Άποψη:

            Βασίλης Βασιλικός: (περιοδικό 4/τροχοί).

 

Ø Κι όσοι από εσάς θέλουν να ξεφύγουν λίγο στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, δεν έχετε πρόβλημα επιλογής: η δεκαλογία του Διαμαντή Φλωράκη, από τις εκδόσεις «Άπειρον», σας περιμένει. Θα ανακαλύψετε μια σκέψη συνεχόμενη, ένα όραμα αρθρωμένο, έναν κόσμο στο Διάστημα, μέσα στα δέκα βιβλία του Φλωράκη, που στάθηκε για μένα ένα συμβολικό πρόσωπο όταν τον γνώρισα στην ΣΕΑΠ (Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού) πριν τον αποθανατίσω στο βιβλίο μου το Αγγέλιασμα.

Και στην αυτοβιογραφία του: «Η Μνήμη Επιστρέφει με Λαστιχένια Πέδιλα»

(Σελίδα91):

Στη ΣΕΑΠ, ήμουν στην ίδια ΕΣΣΟ με τους Άρη Φακίνο, Τάσο Ρούσο, Διαμαντή Φλωράκη, Τάκη Σαλκιτζόγλου... Ο Διαμαντής δημιούργησε δικό του εκδοτικό και κυκλοφόρησε, με το σήμα του οίκου του, πολλά δικά του βιβλία. (Στην αγορά περνούν για έργα "επιστημονικής φαντασίας", που δεν είναι). Ο Διαμαντής Φλωράκης είναι ο Ασήμης Ασημάκης του Αγγελιάσματος...
Και

η Άποψη για την Άποψη:

 

Υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ του πρώτου χαρακτηρισμού του λογοτεχνικού είδους της 10/λογίας και του δεύτερου στις δυο αναφορές για τα βιβλία. Ευτυχώς που η πρώτη διορθώνει τη δεύτερη. Πρέπει όμως να αναφέρω πως ο Βασιλικός παρουσίασε τη 10/λογία και στην εκπομπή του «Άξιον Εστί»:


 

Γεγονός που βοήθησε σημαντικά την πώληση των βιβλίων μου (κάπου 100 αντίτυπα πωλήθηκαν τις λίγες επόμενες της εκπομπής μέρες -Η δημοσιότητα, αν και λιγότερο έγκυρη, είναι πιο ισχυρή από τη σύσταση των αναγνωστών-). Αυτή τη συνδρομή, του Βασιλικού την αρνήθηκαν άλλοι που την μπορούσαν ισοδύναμα, ή γιατί ήθελαν να τους ζητηθεί, η γιατί ήθελαν κάποιο αντάλλαγμα. Και μόνο γι αυτό: ένα 5άστερο Ευχαριστώ, στον Βασίλη.

 
Υπάρχει όμως συνέχεια: Πρόσφατα ο Βασίλης όχι μόνο αρνήθηκε να παραλάβει ηλεκτρονικά το «15/χρονο Ηλεκτρονικό Ημερολόγιό μου», αλλά δεν καταδέχτηκε ούτε καν να πει γιατί δεν θέλει να το διαβάσει. Κι αυτό στραπατσάρισε την εικόνα που είχα για το πρόσωπό του και επιβεβαίωσε κάποιες αρνητικές εντυπώσεις που μου προκάλεσε η ανάγνωση ενός αυτοβιογραφικού βιβλίου του. Τέλος, επειδή η βασική υποχρέωση ενός κριτικού είναι η ανάδειξη ενός καλού έργου, αν το βιβλίο μου είναι αυτό που είπαν κάποιοι (δείτε το τέλος των πολλών σελίδων που ακολουθούν) ο μεν Βασίλης δεν τήρησε τη βασική υποχρέωση ενός βιβλιοκριτικού, το δε βιβλίο δεν είδε την ανταπόκριση που άξιζε με συνέπεια το πλατύ αναγνωστικό κοινό όχι μόνο να στερηθεί ό,τι πνευματικό εφόδιο θα αποκτούσε, αλλά να μην πληροφορηθεί τι δεν του είπαν (γιατί δεν μπορούσαν) οι «Μεγάλοι» συγγραφείς που το πολιτικό, δημοσιογραφικό, λογοτεχνικό, εκδοτικό κατεστημένο έχουν αναδείξει. Ερώτημα: Ποιος ζημιώθηκε περισσότερο;

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
(1999-2014)
 
2014-10-30 (531)
?  Σκέφτομαι αυτό που είπε ο Κομφούκιος πριν 3.000 χρόνια: «Το να είσαι ο πρώτος που θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και ο τελευταίος που θα επωφεληθεί μπορεί να θεωρηθεί αρετή».
Και λέω: Αυτό ακριβώς ήταν που αρνήθηκαν να κάνουν οι Συντεχνίες στη θλιβερή (αλλά πάντα αγαπημένη) χώρα μας. Κρίμα…