ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ένα γράμμα..


Ένα γράμμα του Γιώργου Τοπαλίδη για μια συνέντευξη στο περιοδικό: Rollin Under που τελικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ (τεύχος 2 Σεπτέμβρης 1994):

Αγαπητέ Διαμαντή Φλωράκη.

Αποφάσισα να σου γράψω μετά την ανάγνωση τεσσάρων βιβλίων σου (Η Νοσταλγία του Τίποτα, Στα Ίχνη του Ανύπαρκτου, Τα Πονοτρόνια και Οι Αναρχικοί του Απόλυτου, Επιστροφή στο Μέλλον). Η γνωριμία μου με τα βιβλία σου δεν είναι καινούρια. Τα βλεπα στα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά λόγω της προκατάληψης που είχα για τους Έλληνες συγγραφείς δεν τ’ αγόραζα. Προτιμούσα να αγοράσω ξένους συγγραφείς επιστ. Φαντασίας. Φυσικά τώρα που τα διάβασα έχω εντυπωσιαστεί. Είναι από τα καλύτερα και τα πιο πρωτότυπα πράγματα που έχω διαβάσει στην επιστ. Φαντασία. Πιστεύω πως διαβάζοντας τα βιβλία σου θα είσαι ένα πολύ ενδιαφέρον άτομο γι αυτό θέλω να σου κάνω μερικές ερωτήσεις (σαν συζήτηση) επειδή είναι δύσκολο να κατέβω στην Αθήνα για να συζητήσουμε από κοντά. Τις ερωτήσεις τις κάνω για προσωπική μου ευχαρίστηση και για έναν άλλο λόγο που θα σου εξηγήσω παρακάτω. Στη Θεσσαλονίκη βγαίνει ένα περιοδικό –κυρίως μουσικό- από δυο άτομα κυρίως και που γράφω και γω που και που. Λέγεται Rollin Under και ασχολείται με εναλλακτική μουσική και λογοτεχνία. Επειδή όμως το περιοδικό είναι ανοικτό σε όλες τις νέες, κι όχι εμπορικές, τάσεις της πνευματικής ενασχόλησης του ανθρώπου αποφάσισα αυτή η συζήτηση να γίνει συνέντευξη για το περιοδικό, πιστεύοντας ότι θα είναι ωφέλιμο για τους αναγνώστες και για σένα ίσως. Φυσικά δεν είσαι υποχρεωμένος ν’ απαντήσεις αν δεν θέλεις. Αλλά, αν τελικά αποφασίσεις ν’ ασχοληθείς με αυτές τότε αρχίζουμε. (Ακολουθούν 23 ερωτήσεις και το γράμμα τελειώνει έτσι):
Αυτές τις ερωτήσεις είχα τώρα στο μυαλό μου. Είμαι σίγουρος ότι θα μου έρχονταν κι άλλες αν συζητούσαμε. Σε παρακαλώ γράψε και μερικά βιογραφικά (ό,τι θέλεις). Αυτά είχα να γράψω προς στιγμή. Ελπίζω να ξαναεπικοινωνήσουμε.

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ.

Τοπαλίδης Γιώργος. Σωκράτους 7 Τ. Τ. 546 35

Υ.Γ. (1) Ζητάω συγγνώμη αν ο ενικός που χρησιμοποίησα πειράζει για οποιονδήποτε λόγο αλλά έτσι μου ήρθε.

Υ. Γ. (2) Αν γίνει τελικά και ευτυχήσει αυτή η επικοινωνία σε παρακαλώ στείλε μου και τις ερωτήσεις γιατί ήταν λίγο βιαστικό και δεν πρόλαβα να τις αντιγράψω. Ευχαριστώ ξανά.

Αυτό το γράμμα πρέπει να γράφτηκε το 1987 ή το 1986. Απ’ ‘ο,τι θυμάμαι μου το είχε φέρει στο γραφείο μου ένας ευγενικός νεαρός φίλος του Τοπαλίδη, στον οποίο είπα πως δεν δίνω συνεντεύξεις (τότε για κάποιους λόγους είχα αποφασίσει να αποφεύγω τη δημοσιότητα. 7 -8 χρόνια αργότερα, όμως, έχοντας αλλάξει γνώμη στο μεταξύ απάντησα στις ερωτήσεις του Τοπαλίδη τις οποίες δημοσίευσα στον ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ, όπως αναφέρω και θα δημοσιεύσω τμηματικά στο μπλοκ μου και στο FB. Παρακαλώ όποιον γνωρίζει τον Γιώργο Τοπαλίδη να τον ενημερώσει γι αυτό το ποστ. Θέλω να τον γνωρίσω).