ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014


110η άποψη:
Ο nihilio: έγραψε στο μπλοκ του:
49 - Επιστροφή στο μέλλον - Δ. Φλωράκης
Ουμανιστική ΕΦ από τον Έλληνα γίγαντα του είδους. Πολύ καλή αρχή, με μια ενδιαφέρουσα ιδέα (η βία ως πηγή θέλησης για ζωή) που όμως καταλήγει σε ένα ντελιριακό τέλος. Ενδιαφέρον και ιδιόρρυθμο, αν και προσπαθεί υπερβολικά νομίζω να περάσει το μήνυμα του, χάνοντας λίγο στον τομέα της ιστορίας

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (771 likes)
25/3/2003 (223)
 Ø Σε 3.500 χρόνια καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας μόνο τα 260 χρόνια κύλησαν ειρηνικά! (Κατά τον ιστορικό Γουίλ Ντιουράντ). Ήγουν, τα 92% των 3.500 χρόνων υπήρξαν ποτισμένα από δάκρυα, πόνο, αίμα και θάνατο. Αυτή η περίληψη της ιστορίας μας, απαλλαγμένη από ονόματα κρατών, ηγετών, ιδεολογιών, ημερομηνιών, άλλοθι της αλληλοσφαγής μας, εναλλαγής ρόλων (θυμάτων σε θύτες, και αντίστροφα) και εστιασμένη επάνω στο σύνολο του ανθρώπινου είδους αποκαλύπτει πως η Φύση, άγνωστο γιατί, μας γκρέμισε σε μία φονική αρένα μονομάχων (για δύναμη, κατάκτηση, ηδονή) ενώ ταυτόχρονα μας σφράγισε με μία αφανή δίψα για αγκάλιασμα. Αυτός είναι ο σταυρός που κουβαλάμε. Ο Γολγοθάς μας θα οδηγήσει σε Ανάσταση μόνο αν συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε όλοι θύματα μίας φυσικής επιταγής (δηλαδή ή μίας ζαριάς του τυχαίου) ή μίας θείας επιθυμίας, ευχής του Δημιουργού για κατάκτηση της Αγάπης.
 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (757 likes)
(1999-2014)
28/11/99 (10)

ØΕπιθετικότητα και αμοιβαία καχυποψία. Αυτά τα δύο στοιχεία διέπουν τις σχέσεις των κρατών του πλανήτη μας, αν κρίνουμε (και γιατί όχι) με βάση κάποια στοιχεία του ΟΗΕ (έκθεση για την ανθρώπινη ανάπτυξη).
780 δις δολάρια τον χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες και μόνο 6 δις για βασική εκπαίδευση(!!) ξοδεύει η πλανητική μας οικονομία.
Αβυσσαλέα δίψα για ηδονή. Αυτό είναι ένα δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η ίδια έρευνα. Σπαταλάμε 400 δις δολάρια για ναρκωτικές ουσίες(!!). Άλλα 105 δις για ποτά και 50 δις για τσιγάρα (μόνο στην Ευρώπη).
Μιλάμε, δηλαδή, για έναν πάνοπλο, μαστουρωμένο (και γι αυτό επικίνδυνο) πλανήτη, ο οποίος βιώνει μία παραίσθηση κανονικότητας. Σιγουριάς για τις επιλογές του, δηλαδή: αχαλίνωτη ελευθερία της ατομικότητας (κι ας ισχυρίζονται οι σοσιαλιστές ότι θα την τιθασεύσουν) προς το κέρδος και την ηδονή.
Φυσικά, όλες αυτές οι διαπιστώσεις γεννούν ένα ερώτημα: Τί κάνουν εκείνοι που συμβαίνει να έχουν πλεόνασμα αλτρουιστικών γονιδίων και έλλειμμα επιθετικών και εγωιστικών;
Που αρνούνται να δουν τον συνάνθρωπό τους ως μεταφορέα της βούλησής τους για δύναμη και ηδονή; Που βλέπουν την περιπέτεια της ύπαρξης ως έκφραση αλληλεγγύης, ηθικής ανάτασης, ανθρωπιάς;
Δύο πράγματα, πιστεύω:
1: Συνειδητοποιούν ότι ο Κόσμος αλλάζει, προς το ηθικότερο, στον βαθμό που ο καθένας από εμάς αναβαθμίζει ηθικά τον βίο του.
2: Ενισχύει τον θεσμό της οικογένειας και τέλος δημιουργεί "νησίδες," αποτελούμενες από σαράντα-πενήντα ανθρώπους, οι οποίοι έχουν όμοια ιδανικά και σκοπούς.
Μόνο σε τέτοιες νησίδες μπορούν να υλοποιηθούν οι ουτοπίες που φαντάστηκε ο άνθρωπος.
 
Ê
 
 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ

 

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

 

ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (745 likes)

 

(1999-2014)

2014-11-14 (535)

? Σκέφτομαι και λέω στους αναγνώστες αυτού του ποστ: Οι Ιδέες που προϋπάρχουν και ο Άνθρωπος απλώς τις ανακαλύπτει (κατά τον Πλάτωνα) αλλά κι εκείνες που δημιουργεί ο Άνθρωπος(κατά τη γνώμη μου) περιέχουν και τη δυνατότητα αυτοκατάλυσής τους. Απόδειξη: Δείτε τι θέλει και μπορεί ο Άνθρωπος, και τι δεν θέλει, ενώ το μπορεί να κάνει ο Θεός των θρησκειών, σε αυτή τη διασκευή του παραμυθιού, που έκανα στο «15/χρονο Ηλεκτρονικό μου Ημερολόγιο» (είναι στις πρώτες σελίδες της ηλεκτρονικής έκδοσής, δωρεάν και στην έντυπη στη σελίδα: 8). Ανακαλύψτε τις ανατροπές που προκαλούν κάποιες Ιδέες στην δομή τους, και φανταστείτε τι σημαίνουν για την περιπέτεια της ύπαρξης των όντων…