ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014


34η άποψη:

Ο Α. Καπανδρέου έγραψε για 2 βιβλία της Εσχατολογικής Ουτοπίας εδώ:



 Επιστροφή στο μέλλον / Διαμαντής Φλωράκης. Αθήνα: Alta Grafico, 1973. [το βιβλίο επανεκδόθηκε σε αναθεωρημένες εκδόσεις (1975, 1978, 1981) και μεταφράστηκε και στα Αγγλικά με τον τίτλο «Return to the Future» (1983, 1984). Όλες οι εκδόσεις είναι εξαντλημένες, όμως, το βιβλίο κυκλοφορεί σαν e-book στο Amazon (2012) και το Smashwords (2013)].

Είναι ουσιαστικά το πρώτο βιβλίο της ενδεκαλογίας «Υπαρξιακής Αναρχίας» / «Εσχατολογικής Ουτοπίας» του Γκουρού της Ελληνικής Επιστημονικής Φαντασίας, Διαμαντή Φλωράκη.
Πρόκειται για ένα βιβλίο Επιστημονικής Φαντασίας με βαθυστόχαστες φιλοσοφικές προεκτάσεις, ένα «υπερβατικό μυθιστόρημα» [transcendental novel] όπως έχει χαρακτηριστεί στην αγγλική του έκδοση.
Η ιστορία εκτυλίσσεται κάπου στο πολύ μακρινό μέλλον (συγκεκριμένα στην 2354η γενιά των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών). Ο πρώτος ήρωας που συναντάμε είναι ο 31.450.670/62/5 ο οποίος έχει ένα μέσο όρο ευφυΐας αλλά καταφέρνει να πετύχει κάτι που φαντάζει απίστευτο για τα δεδομένα του κόσμου που ζει γύρω του. Κατάφερε να ελέγξει και να ανεβάσει τον δείκτη Συναισθήματος 1, του ιδίου και των γύρω του σε θετικές μονάδες (όπου θετικές μονάδες Συναισθήματος 1 = χαρά και ευτυχία και όπου αρνητικές = δυστυχία και πόνος).
Ο τρόπος για να το πετύχει αυτό, όμως είναι να εγκαταλείψει τον τέλειο και αγνό τρόπο ζωής και να αφήσει τα πρωτόγονα ένστικτα να τον κυριεύσουν υιοθετώντας το Κακό, το οποίο είχε εξαλειφθεί από την κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια!
Έτσι αρχίζει μια τιτάνια σύγκρουση του απόλυτου Καλού με το απόλυτο Κακό…

 Από το βιβλίο:

Τι συμβαίνει όταν νεκρανασταίνονται τα ανθρώπινα ένστικτα, που ο πολιτισμός -φτάνοντας στα έσχατα όριά του- είχε αφανίσει; Πώς το Καλό αντιμετώπισε το Κακό στην τελευταία του επίθεση, λίγο πριν από το τέλος της Ιστορίας και την ερμηνεία της; Τι συμβαίνει όταν επιστρέφει το Μέλλον; Όταν ο Άνθρωπος συγκρούεται με το Απόλυτο;

 Δεν υπάρχουμε! Κάποιος μας ονειρεύεται…

 Η νοσταλγία του τίποτα / Διαμαντής Φλωράκης. Αθήνα: Δωδώνη, 2005.

Ο Διαμαντής Φλωράκης στο βιβλίο αυτό μας παρουσιάζει ακόμα ένα φανταστικό μυθιστόρημα με φιλοσοφικές προεκτάσεις.
Παρόλο που αρχικά ο αναγνώστης πιστεύει ότι θα διαβάσει μια γκανγκστερική ιστορία (ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Γοργίας, είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος που αναλαμβάνει ακόμα μια αποστολή) τελικά καταλήγει να διαβάζει ένα στοχαστικό κείμενο το οποίο αγγίζει θέματα όπως η ηθική, η ζωή, ο θάνατος, η ύπαρξη του Θεού κ.α.
Η ανακάλυψη του «ηθόμετρου», ενός εργαλείου που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την ηθική του κάθε ανθρώπου, θα ρίξει κυβερνήσεις και θα φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων…