ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

7/1/2003 (199)



Ø Επανέρχομαι στα στοιχεία που παραθέτει το ΒΗΜΑ της 5/1/2003, προκειμένου να σχηματιστεί μία πληρέστερη εικόνα της ταυτότητας του Κόσμου μας:
w Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 49 χρόνια και ένα στα δέκα παιδιά δεν χρονίζει. Κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα και τις (θεραπεύσιμες) αρρώστιες –επτά εβραϊκά ολοκαυτώματα ετησίως- Στις ανεπτυγμένες χώρες ο μέσος όρος ζωής είναι τα 77 χρόνια και η παιδική θνησιμότητα είναι 9 της χιλίοις.
w Οι 200 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου διπλασίασαν τη συνολική περιουσία τους μεταξύ 1994 και 1998, από 448 δις σε 1 τρις δολάρια. Οι τρεις πλουσιότεροι, εκ των οποίων οι δυο είναι συνιδρυτές της Microsoft, διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία από τον συνολικό πληθυσμό των 48 φτωχότερων χωρών του κόσμου, δηλαδή πάνω από 800 εκατομμύρια ανθρώπους. Από αυτές τις χώρες οι 33 βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.
w Η ομάδα των Επτά πλουσίων (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς και Μ. Βρετανία) με 12% πληθυσμό, ξοδεύει το 43% των καυσίμων και το 64% του χαρτιού.. Οι ΗΠΑ μόνες τους δαπανούν το 25% της παγκόσμιας ενέργειας και το 33% του χαρτιού, και παράγουν το 50% των στερεών αποβλήτων –με μόνο το 5% του πληθυσμού. Όσο για την όγδοη του G8, τη Ρωσία, το 40% του πληθυσμού της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
w Το ένα τρίτο της ανθρωπότητας (περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ενώ 3 δις άνθρωποι ζούνε με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και 1,3 δις άνθρωποι με λιγότερα από 1. 1,5 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 2 δις σε ηλεκτρικό ρεύμα. Και όμως οι περιουσίες των επτά πλουσιοτέρων ιδιωτών θα αρκούσαν για να εξαλειφθεί για πάντα η φτώχεια.. Ενδεικτικώς τα χρέη των 20 φτωχότερων χωρών δεν ξεπερνούν τα 5,5 δις δολάρια –όσο κόστισε η κατασκευή της Eurodisney land στο Παρίσι.
w Η παγκόσμια οικονομία πενταπλασιάστηκε σε μέγεθος τον τελευταίο μισό αιώνα, αλλά για περισσότερες από 80 αναπτυσσόμενες χώρες έχουμε μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος την τελευταία δεκαετία. Το κατά κεφαλήν εισόδημα έτσι κι αλλιώς ψεύδεται, αφού δεν αναφέρεται στην ψαλίδα φτωχών και πλουσίων: το εισοδηματικό χάσμα ανάμεσα στο πλουσιότερο και στο φτωχότερο δισεκατομμύριο ανθρώπων έχει τριπλασιαστεί σε έναν αιώνα!
w Στις ΗΠΑ, την πλουσιότερη οικονομία όλων, η εισοδηματική ψαλίδα φτωχών και πλουσίων είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στα επτά βιομηχανικά κράτη, που συνολικά φιλοξενούν πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από τα όρια της φτώχειας.. Στη χιμαιρική Αμερική, το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων κατέχει το 40% του κινητού πλούτου, ξεπερνώντας συνολικά σε περιουσία το… 92% των συμπατριωτών τους.
w Οι παγκόσμιες ανάγκες υγιεινής και σίτισης θα μπορούσαν να καλυφθούν με κόστος 13 δις δολαρίων, όσα ξοδεύουν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ για αρώματα και λιγότερα από όσα ξοδεύουν για γατο/σκυλοτροφές (17 δις τον χρόνο). Με 6 δις δολάρια, λέει ο ΟΗΕ, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί βασική εκπαίδευση όπου χρειάζεται. Οι ευρωπαίοι πάλι προτιμούν να ξοδεύουν 11 δις τον χρόνο για παγωτά…
Σκέπτομαι: Θα μπορούσε κάποιος να πει: αν στα στοιχεία της αναλγησίας, της έλλειψης ανθρωπιάς προστεθούν κι εκείνα της επιθετικότητας, που εκφράστηκε και συνεχίζει να εκφράζεται μέσω των πολέμων, της κάθε μορφής αντιπαλότητα τότε καταλήγουμε σε ένα πορτρέτο του ανθρώπινου είδους ζωώδες, πρωτόγονο, φριχτό.
Κι όμως, νιώθω, πιστεύω πως στα έγκατα της ψυχής αυτού του τραγικού ανθρώπινου είδους, στα πιο ωραία του όνειρα, φωλιάζει, αλυσοδεμένος, ο πόθος για μία ζωή στον αντίποδα αυτής που βιώνουμε. Κι αν πρέπει να κριθούμε από κάποιον, μόνο από τους πόθους μας, τα όνειρά μας πρέπει να κριθούμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου