ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015


121η άποψη:
Αναζήτηση και κρίση για το βιβλίο:
Η ΟΑΣΗ ΜΙΑΣ ΦΡΑΣΗΣ
Σε ένα forum:

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015


Μια αναζήτηση και κριτική για το:
Η ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ
16/χρονο (1999 – 2015)
 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
 ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (1.100 likes)
2015-03-25 (551)
? Η ερώτηση ήταν: «Πού πρέπει να στοχεύει ο πνευματικός πολιτισμός του Ανθρώπου;»
Στην έξοδο από την παγίδα των Όρων της Ύπαρξης και στη μείωση του πόνου των όντων, απάντησα.


Σε αναζήτηση της 120ης άποψης
 

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015


ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ
(αστυνομική λογοτεχνία εμπλουτισμένη με στοχασμό και στοιχεία ε.φ. αποσπάσματα)
Ω! πόσο αμέριμνοι, αθώοι, τραγικοί τρέχουμε με­ρικές φορές να συναντήσουμε τους κεραυνούς κά­ποιων γεγονότων! (Όπως το Τίποτα την αρχή του Κόσμου. Όπως ο Κόσμος το Τίποτα).

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ο christianleonard έγραψε  την118 άποψη από 119
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
★★★★☆ Return to the Future was a recommendation which came up in the context of philosophical sci-fi, and yup. It does fit the bill. This is a very interesting book, and unlike anything I've read before. The setting is a future world in which everything (with one or two exceptions) is literally figured out. Everything is done, judged, and rated by numbers. Birth, life, death, and everything in between is quantified and optimised according to how things should be. It's perfect. So why is it that people seem to be clinically unhappy? This is the backdrop in a story which does a lot of interesting...
 

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Στο πλαίσιο των ομιλιών του προγράμματος «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15/3 στην αίθουσα του Πολιτιστικού της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου εκδήλωση με ομιλητή τον γνωστό συγγραφέα Διαμαντή Φλωράκη, με θέμα το «Αίνιγμα της Ύπαρξης». Τον συγγραφέα παρουσίασε στο ακροατήριο των 50 περίπου Διονυσιωτών, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Θανάσης Φροντιστής. Στην ομιλία του ο συγγραφέας παρουσίασε τις απόψεις του για την γέννηση του κόσμου και εξήγησε την διαφωνία του με την υλιστική θεωρία της αυτοαιτίας της ύλης. Την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο. Οι 73 εκδόσεις – 52 έντυπες και 21 ηλεκτρονικές – των έργων του Διαμαντή Φλωράκη, μυθιστορήματα, νουβέλες, θέατρο, διατρέχονται από την γενικότερη μεταφυσική και υπαρξιακή φιλοσοφία του.
 
Θανάσης Φροντιστής
 

 

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015


ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ
6 ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΜΕ
 

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015


Σύντομη Εισαγωγή του συγγραφέα Θαν. Φροντιστή
στην Ομιλία του Διαμαντή Φλωράκη
με θέμα «Το Αίνιγμα της Ύπαρξης»
στη δ.κ. Διονύσου, στις 15 Μαρτίου 2015
 
Αγαπητοί φίλοι,
 
Συνάντησα τον Διαμαντή Φλωράκη πριν ακριβώς μισόν αιώνα στα γραφεία μιας πολυεθνικής εταιρίας όπου εργαζόμασταν και οι δύο. Ο Διαμαντής, ένας «μοναχικός» άνθρωπος, ξεχώριζε απ’ όλους λόγω της ιδιομορφίας του, που ήταν να σκέπτεται, να προβληματίζεται πάνω σε προβλήματα πιο σημαντικά από εκείνα της εργασίας και της καθημερινότητας! Στοχαζόταν σε βαθιά νερά ο Διαμαντής από τότε (και από πιο πριν) τους στοχασμούς του, τους αποτύπωσε στις 75 εκδόσεις του, στα βιβλία του, έντυπα και ηλεκτρονικά. Ένα σημαντικό έργο, πάνω στο γρίφο της ύπαρξης. Ένα έργο φιλοσοφικό, αλλά και προφητικό. Κατά την άποψή μου, όχι ένα έργο Επιστημονικής Φαντασίας όπου έχει καταταγεί από εκείνους που ασχολήθηκαν μ’ αυτό το έργο. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο Διαμαντής Φλωράκης, ως στοχαστής και συγγραφέας είναι κορυφαίος, στον ιδιαίτερο χώρο που διακονεί και η παγκόσμια αναγνώρισή του, δεν θ’ αργήσει να έρθει.
 
Λυπάμαι που δεν είναι μαζί μας λόγω έκτακτης ανάγκης ο Μάκης Ανδρονόπουλος (όπως έχει ανακοινωθεί), που έχει αξιολογήσει το έργο του Διαμαντή Φλωράκη. Μπορώ όμως ν’ αναφερθώ σ’ ορισμένα αποσπάσματα της αξιολόγησής του: Λέει λοιπόν ο Ανδρονόπουλος:
 
«Ο Δ.Φ. σκέφτεται ότι ο μόνος τρόπος να δώσει κανείς αξία στην έρημο της ζωής είναι η Αγάπη και μόνο γι’ αυτή ενδιαφέρεται. Μια αγάπη υλική, όχι μεταφυσική. Μια αγάπη επαναστατική, σχεδόν πολιτική».
 
«Ο Φλωράκης είναι ένας μοντέρνος ευαγγελιστής της αγάπης, ο οποίος επέλεξε το πεδίο του φανταστικού για να βοηθήσει τους αναγνώστες του να αντέξουν τα εσχατολογικά ερωτήματα που ταλανίζουν τους ήρωές του».
 
«Η γραφή του γονιμοποιεί σκέψεις, αλλάζει ζωές. Είναι ευκολοδιάβαστος, αλλά δεν είναι εύπεπτος».
 
«Οι λέξεις του επικίνδυνα δυνατές. Τα νοήματά του δυνατά, σαν γροθιά στο στομάχι. Η πλοκή του κινηματογραφική, αγχωτική, ενίοτε αστυνομική».
 
Κυρίες και κύριοι,
Για το έργο του Διαμαντή Φλωράκη έχουν εκφραστεί και πολλοί άλλοι κριτικοί, στοχαστές, λογοτέχνες και αναγνώστες. Ενδεικτικά, παρατίθεται η άποψη του κριτικού Κώστα Γεωργουσόπουλου, όπως την εξέφρασε στην τηλεοπτική εκπομπή «Άξιον Εστί» του Βασίλη Βασιλικού στις 9/7/1975:
«… Ο Διαμαντής Φλωράκης διακονεί, με πάρα πολύ δόκιμη γραφή, ένα πάρα πολύ δύσκολο λογοτεχνικό είδος… Εκείνο που τον ελκύει περισσότερο είναι μια στροφή προς τα υπαρξιακά προβλήματα… Η λογοτεχνία του ανήκει σ’ εκείνη την κατηγορία που ονομάστηκε Νέο Κύμα… Δεν νομίζω ότι υπάρχει σ’ αυτόν τον τύπο μυθιστορήματος δεύτερη γραφή σαν αυτή στην Ελλάδα… Σ’ αυτού του είδους, ας πούμε, τη λογοτεχνία της ενδοσκόπησης, έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια επιστροφή στα ερωτήματα των προσωκρατικών, της μεγάλης Κοσμολογίας περί του Είναι, του Όντος, του Χρόνου, δηλαδή του Ηράκλειτου, του Παρμενίδη…»
Ο Διαμαντής Φλωράκης δεν είναι μόνο ένας πολυγραφότατος αλλά και ένας πολυδιαβασμένος συγγραφέας. Το έργο του Φλωράκη, βαθύτατα ουμανιστικό, αναδεικνύει σαν βασικές του αξίες την Αγάπη, τη Συμπόνια, την Αλληλεγγύη. Ιδού μερικές επιγραμματικές φράσεις που οριοθετούν την φιλοσοφία του:
 
·       Το συμφέρον δολοφονεί το αίσθημα δικαίου και τη λογική
·       Tο άπειρο μέγεθος αυτού του κόσμου, καταπίνει το πεπερασμένο της ανθρώπινης φύσης
·       Τα σύνορα του εγώ: 6 δισεκατομμύρια σύνορα, όσοι δηλ. και οι άνθρωποι στη γη!
·       Ή το είναι του κόσμου είναι η αγάπη ή αν δεν είναι δεν μας ενδιαφέρει τι άλλο είναι
·       Τα άτομα με συνείδηση και δυνατότητες «εμείς» είναι είδος σε ανεπάρκεια
·       Όλες οι ουμανιστικές επαναστάσεις απέτυχαν γιατί όλα τα θύματα κρύβουν μέσα τους ένα θύτη
·       Εγωτικός ηδονισμός είναι το μεδούλι αυτού που λέμε παγκοσμιοποίηση
·       Ό,τι είναι αδύναμο, είναι καταδικασμένο να υποδουλωθεί ή να εξοντωθεί. Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση… συνειδητά κυριαρχείται από τον παραπάνω νόμο
·       Είμαστε τα ίχνη που αφήνουμε στις ψυχές και στις μνήμες των άλλων
·       Ο κόσμος δείχνει σαν μια κατασκευή την οποία ο κατασκευαστής της, αφού την ενεργοποίησε, την εγκατάλειψε στο πεπρωμένο των προδιαγραφών της
·       Η φαντασία, κάποιες φορές, είναι προσπάθεια υπέρβασης του πραγματικού, ακόμα και απόρριψής του
·       Κανένα δημιούργημα δεν είναι πραγματικά ελεύθερο, αφού δεν είναι η αιτία του εαυτού του
·       Για να μη μας καταβάλει η μελαγχολία της σήψης, ας κρυφτούμε στο καταφύγιο της οικογένειας, της φιλίας, της τέχνης, της κατανόησης
·       Η Αγάπη είναι υπέρτερη ηθική αξία από την Δικαιοσύνη. Κι αυτή η αλήθεια είναι ένα από τα άπειρα προσωπεία του Θεού, που είμαστε άξιοι να αντικρίσουμε
·       Οι ιδεολογίες που καταφεύγουν σε αιματηρές ενέργειες είναι όλες όμοιες. Απλώς φορούν διαφορετικά προσωπεία
·       Νάνοι ήθους και ευφυΐας κυβερνούν τα κράτη του πλανήτη
·       Πού υπάρχει το ίχνος της ύπαρξης της Ελπίδας; Στα δάκρυα της συμπόνιας
·       Οι λεγόμενες «Δεξαμενές Σκέψης» καλό θα ήταν να ασχοληθούν με τις μεταβολές, τις συνέπειες που θα προκαλέσουν, αργά ή γρήγορα, οι χείμαρροι, τα ποτάμια των δακρύων των καταφρονεμένων του κόσμου μας
·       Είναι η βιομέριμνα που μας κρύβει τους μακρινούς ορίζοντες, τους μόνους που θα μπορούσαν να μας δώσουν την αίσθηση της κοινής μας μοίρας
 
Στην πρόσφατη δήλωση του διεθνούς φήμης Νομπελίστα Φυσικού Στίβεν Χώκινγκ, ότι «η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει κίνδυνος να εξαφανίσει τον άνθρωπο», ο Διαμαντής Φλωράκης, σε σχετική πρόκληση να τοποθετηθεί πάνω στην άποψη Χώκινγκ είπε τα εξής: «Δεν μπορώ να αποδεχτώ την υλιστική ερμηνεία – πίστη του Στίβεν Χώκινγκ. Βρίσκω πιο λογική την αυτοαιτία του Θεού από την αυτοαιτία της Ύλης. Γιατί η αυτοαιτία της Ύλης προϋποθέτει άπειρες μη ορθολογικές παραδοχές… τον Θεό τον φαντάζομαι ως την απόλυτη έκφραση της αγάπης, που αγκαλιάζει ακόμα και το Κακό (κι αυτό θα αποτελέσει την αιτία αυτοκατάλυσης του Κακού)».
Ευχαριστώ
 

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ
15/χρονο (1999 – 2014)
 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
 ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (1.100 likes)
2015-03-16 (550)
? Βαγγέλη, είναι που η όποια Αιτία δημιουργίας αυτού του Κόσμου, τον χώρισε σε θηρευτές και θηράματα αυτό που σε έδιωξε μακρυά μας.

 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ
15/χρονο (1999 – 2014)
 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
 ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (1.100 likes)
2014-3-31 (486)
 
? Σκέφτομαι: Η Τέχνη δεν είναι μόνο αιτιατό της δίψας μας για ηθικό βίο, είναι και αίτιο δημιουργίας ηθικού βίου. Παράδειγμα: Η χειρονομία του επισκόπου στους «Αθλίους» του Β. Ουγκώ προς τον Γιάννη Αγιάννη (με τα κλεμμένα κηροπήγια) προσωπικά με δίδαξε (υποσυνείδητα) σε παιδική ηλικία το μεγαλείο της Συγνώμης. Η δε μεταστροφή του Γιάννη Αγιάννη (από το μίσος, την έχθρα, στην Αγάπη) μου αποκάλυψε τις τεράστιες (σε ύπνωση) ηθικές ανθρώπινες δυνατότητες. Το ίδιο το ανθρώπινο πεπρωμένο. Και είμαι σίγουρος πως το ίδιο έχει συμβεί με εκατομμύρια άλλους που διάβασαν τους «Αθλίους».
 
 

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015


Καλεσμένος σήμερα από την επιτροπή του προγράμματος “ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ” του Δήμου Διονύσου, για μια συνομιλία αποκλειστικά με τους δημότες του με 3 θέματα:
1ον : ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.
2ον : ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
3ον: ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
Υπολογίζω πως κάποιος θα θέσει ερώτημα που η κατάλληλη απάντησή μου θα είναι η σημερινή εγγραφή μου στο “Ηλεκτρονικό μου Ημερολόγιο”:
 
2015-03-15 (549)
? Το ερώτημα του Ν. ήταν: Δηλαδή Διαμαντή λέγοντας πως είμαστε παγιδευμένοι μέσα στους “Όρους της Ύπαρξης”, που δεν θέσαμε, εννοείς πως είμαστε ανεύθυνοι για τις πράξεις μας;
Απάντησα έτσι: Οι (ακατανόητοι) Όροι της Ύπαρξης περιέχουν και τη δυνατότητα κατάλυσής τους. Ο Άνθρωπος το γνωρίζει αυτό. Γνωρίζει ακόμα πως είναι καθήκον του να μηδενίσει αυτούς τους όρους, πως αυτό το μπορεί και ήδη το κάνει με τις Θρησκείες, την Ουμανιστική Φλοσοφία, τις Τέχνες. Με τις προσπάθειες που συνεχώς καταβάλει για να μειώσει τον πόνο των όντων.
Ο Ν. συνέχισε έτσι: Όμως, Διαμαντή, όλοι γνωρίζουμε πως πολλοί ανάμεσά μας πράττουν με τον βίο τους το ακριβώς αντίθετο. Αυτό μαρτυρεί η ανθρώπινη Ιστορία. Τι θα γίνει με αυτούς στην τελική Κρίση;
Αυτοί οι συνάνθρωποί μας όλο και θα λιγοστεύουν. Και όσοι απομείνουν αθώοι θα θεωρηθούν, γιατί η Συγνώμη που είναι παράγωγο, αιτιατό της Αγάπης, είναι υπέρτερη αξία της Δικαιοσύνης, απάντησα νιώθοντας πως τα λόγια μου δεν ήταν υπόδειξη στην όποια Αιτία της Δημιουργίας. Ή ήταν;
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ
15/χρονο (1999 – 2014)
 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
 ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (1.000+ likes)
 
31/7/07 (310)

? «Το πελώριο υπαρξιακό ερώτημα είναι αυτό: Τι στο επέκεινα θα δικαιολογήσει, θα εξηγήσει και θα αντισταθμίσει τον διαχωρισμό των όντων σε θηρευτές και θηράματα», τους είπα.
                      http://diamflorakis5.blogspot.gr/2014/08/60.html?view=sidebar