ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014


Απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο της 11/λογίας:

Υπαρξιακή Αναρχία/Εσχατολογική Ουτοπία:

«Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΜΙΑΣ ΝΟΥΒΕΛΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΟΥ»

«Φαντάστηκες κάποιες αλήθειες. Έθεσες το μέγα υπαρξιακό αίτημα και το ακόμα μεγαλύτερο: για τον μετασχηματισμό των όντων από αιτιατά σε αυτοαιτίες», μου λέει χαμογελώντας.
«Ποιες είναι οι αλήθειες που φαντάστηκα. Ποιο είναι το μέγα υπαρξιακό αίτημα που έθεσα; Ποιο το ακόμα μεγαλύτερο;» τη ρωτάω.

«Η κυρίαρχη αλήθεια που φαντάστηκες είναι εκείνη που ορίζει τους πραγματικούς (γιατί δεν είναι ένας αλλά πολλοί) δημιουργούς του, πράγματι, αιματηρού υλικού Κόσμου. Το δε μέγα υπαρξιακό αίτημα που έθεσες (που μάθε πως είναι αποδεκτό) είναι η υπαρξιακή ισότητα  Δημιουργού και δημιουργημάτων Του. Όσο για το μέγιστο αίτημα και αυτό θα εκπληρωθεί».
«¨Ώστε είναι αλήθεια πως υπάρχει ένας Θεός που δεν έπλασε το σφαγείο που είδα, βίωσα. Που είναι αμέτοχος της ευθύνης του αίματος των αθώων, των αδύναμων. Του λίγου της Αγάπης. Που δεν είναι κριτής τιμωρός. Που δεν δημιουργεί αυθαίρετα, χωρίς τη συγκατάθεσή  τους, υπάρξεις διψασμένες για αιωνιότητα, για να τις γκρεμίσει τελικά στον καιάδα του Τίποτα.. Που δεν απαιτεί τη λατρεία Του, ούτε ανάγκη την έχει.. Που κάνει ισόθεα τα όντα. Όλα τα όντα. Που Είναι, τέλος, ο Θεός της Απόλυτης Αγάπης».

«Ναι», με βεβαιώνει ήρεμα η πνευματική οντότητα.

«Ναι; Και πώς παρακαλώ θα εκπληρωθεί το μέγιστο των αιτημάτων: τα όντα: από αιτιατά να μεταμορφωθούν σε αυτοαιτίες, δημιουργοί του εαυτού τους, των ιδιοτήτων τους, ό,τι δηλαδή προϋποθέτει η απόλυτη ελευθερία για να υπάρξει;» ρωτάω όλος ελπίδα  αλλά και αμφιβολία.
«Κάπου μέσα στα βιβλία σου είχες μιλήσει για ένα Επέκεινα αλά καρτ θυμάσαι;».

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014


Απόσπασμα από μια συνέντευξή μου (την αναφέρει ο Φίλος – αδελφός Νίκος Θεοδώρου στο περιοδικό “ΥΦΟΣ” τεύχος 12 του 1985):

«Η πρόκληση του Απόλυτου είναι γενική και αφορά όλους. Όμως λίγοι από τους ανθρώπους την αποδέχονται κι ακόμα πιο λίγοι βγαίνουν νικητές στη σύγκρουση μαζί του. Γιατί ο μοναδικός τρόπος για να νικηθεί το Απόλυτο είναι η Θυσία. Ο θάνατος, η σταύρωση, ή η τρέλα δηλαδή. Αλλά για να πάψω να είμαι σκοτεινός, ας εξηγήσω τι εννοώ λέγοντας Απόλυτο. Λοιπόν, Απόλυτο για μένα, είναι το μέγεθος που περιβάλλει την Ύπαρξη. Με ότι μπορεί να περικλείει η λέξη Μέγεθος: Χώρος, Χρόνος, Υπαρξιακό Αίνιγμα, Έννοιες, Πόνος, Ερωτήματα. Ως γνωστόν είμαστε πεπερασμένα όντα. Δηλαδή έχουμε όρια. Και συμβαίνει να μας περικλείει κάτι το οποίο δεν έχει όρια – το Χωροχρονικό Συνεχές. Αυτό και μόνο δημιουργεί μια τραγωδία μέσα στην Ύπαρξη. Την κάθε ύπαρξη. (Ότι υπάρχει ποθεί το Απόλυτο Μέγεθος. Τη θεοποίηση. Την ελευθερία της Αυτοαιτίας)».

101+ απόψεις για τα έργα ενός συγγραφέα. Δείτε:

 

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014


102η άποψη:

Περιοδικό Συμπαντικές «Διαδρομές»

(τεύχος 12, 8/2008 σελίδα 121 ανυπόγραφο άρθρο-
μάλλον του Γ. Σωτήρχου).

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

(1999-2013)

 

24/4/2006 (283)

Ø Ο γηραιός της παρέας είπε: Τον Θεό τον φαντάζομαι ως την απόλυτη έκφραση της Αγάπης που αγκαλιάζει ακόμα και το Κακό (κι αυτό θα αποτελέσει την αιτία της αυτοκατάλυσης του Κακού). Φαντάζομαι ακόμα πως η Απόλυτη Αγάπη έχει μία επαρκή εξήγηση (που δεν μπορώ να φανταστώ) στο γιατί της ύπαρξης του σφαγείου του Κόσμου.


 

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014


99η άποψη:

Ίσως του Αγγ. Φουριώτη

στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014


Δείτε εδώ την

97η άποψη:

(Κι άλλος άγνωστος κριτικός σε άγνωστο έντυπο είπε):

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

 

ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

(1999-2013)

 

19/4/2004 (258)


Ø Σκέφτομαι: Η συμπύκνωση της φιλοσοφίας του ντε Σαντ λέει αυτό:
«Υποταγή στις επιταγές της αμοράλ Φύσης, των ενστίκτων μας».
Λέει, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο εκείνου που πρεσβεύει η ουσία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Το τραγικά παράξενο είναι πως ο μαρκήσιος δεν κατάλαβε πως υπήρξε κι αυτός ένα ακόμα θύμα της φιλοσοφίας που υποστήριξε. Τον κατάπιε κι αυτόν η ευτυχισμένη ζούγκλα των ορμέφυτων που ονειρευόταν.
Ê

96η άποψη:

Ο Μάκης Πανώριος είπε για το

«ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ»:

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014


95η άποψη:

Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος στο περιοδικό

ΟΥΡΑΝΟΙ το 1973 είπε:

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014


Απόσπασμα από το μυθιστόρημα:

«Η ΟΑΣΗ ΜΙΑΣ ΦΡΑΣΗΣ»

(1 έντυπη έκδοση + 1 σε e-book)

Σενάριο για ένα τέλος:

Κάποια έναστρη νύχτα πάνω από τους τάφους ενός ζευγαριού αδικημένων, πονεμένων αυτοχείρων γερόντων: Ο Β. Μ. ατενίζοντας το χάος μέσα στο οποίο λαμπίριζαν τ΄ αστέρια, μίλησε έτσι:
Δεν κοίταξες ποτέ κάτω.
Απουσίαζες στη Χιροσίμα, στο Ναγκασάκι, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα γκουλάκ, στους σεισμούς, στις πλημμύρες σε όλες τις φυσικές καταστροφές, στις επιδημίες, στις αλληλοσφαγές μας, από όλα τα κρεβάτια του πόνου, από τις μάνες που έκλαιγαν τα παιδιά τους, από όλα τα άδικα που υπέστησαν και προκάλεσαν τα πλάσματά σου. Δεν άκουσες ούτε μία προσευχή, μία ικεσία. Ποτέ δεν σταμάτησες το Άδικο, το Κακό. Δεν επιβράβευσες τα αντίθετά τους. Η μοναδική φορά που ήρθες κοντά μας ήταν για να μας υποσχεθείς τον αντίποδα αυτών που βιώσαμε, όμως πέρα από τον Γολγοθά, κι αυτό όχι για όλους. Τη στιγμή που εμείς, απλώς ακολουθήσαμε πιστά το ακατανόητα αιματηρό σενάριο της Ύπαρξης, το αγκάλιασμα όλων με όλους, στο βάθος της ψυχής μας ποθήσαμε, ονειρευτήκαμε. Μας όρισες, άγνωστο γιατί, ως επιδιορθωτές των ηθικών κακοτεχνιών του Κόσμου, χωρίς να μας οπλίσεις με τα αναγκαία μέσα γι΄ αυτόν τον ρόλο. Έκρυψες στα πιο σκοτεινά σημεία του νου μας τα κλειδιά της ερμηνείας του Υλικού Κόσμου, του και μόνου απτά υπαρκτού. Και το πιο ακατανόητο, μας άφησες να σηκώνουμε το βάρος μίας ενοχής που δεν μας ανήκει. Δεν μας εξήγησες ποτέ γιατί άφησες να χυθεί το αίμα των αθώων. Γιατί μας έριξες μέσα στα άπειρα μεγέθη της Δημιουργίας Σου. Δεν μας μίλησες ποτέ για την υπαρξιακή μας αθωότητα

Για όλα αυτά, η εξεγερμένη ψυχή μου πόθησε τον παράδεισο του Τίποτα…

Ύστερα, Ο Β. Μ. έβγαλε από τη μέση του ένα στιλέτο και αφήνοντας μία πρωτάκουστη κραυγή, το βύθισε στην καρδιά του, εξαπολύοντας έτσι το Όχι του ενάντια στη Δημιουργία.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

 

ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

(1999-2013)

 

25/6/2004 (261)

Ø Σκέφτομαι: Η «παγκοσμιοποίηση του αίματος» ολοκληρώνεται ταχύτερα από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας κι ακόμα ταχύτερα από εκείνη της αλληλεγγύης.
Όμως, ο χρόνος είναι εκείνος που θα ανακηρύξει τελικά τον πιο ανθεκτικό «κινητήρα» από τους υπάρχοντες τρεις που κινούν τις ισάριθμες μορφές παγκοσμιοποίησης.
Δεν έχει μέλλον το Κακό. Δεν έχει παρόν το Καλό.

Ê


Ελληνικά μυθιστορήματα για αγγλομαθείς:


και μια γερμανική σύσταση για ένα από αυτά:



Σας αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία;

Αρένα λογοτεχνικής «μονομαχίας» μεταξύ μυθιστορημάτων του συγγραφέα Διαμαντή Φλωράκη και μυθιστορημάτων άλλων συγγραφέων (όμοιου τύπου) ζώντων ή όχι, ελλήνων ή ξένων που θα προταθούν επώνυμα. Η βαθμολόγια γίνεται με το γνωστό σύστημα των 5 αστέρων και υποβάλλεται στο μπλοκ με τα πλήρη στοιχεία του κρίνοντος συν το mail του.

Αν κρίνετε πως το αστυνομικό μυθιστόρημα που προτείνατε είναι καλύτερο από το μυθιστόρημα του συγγραφέα που επιλέξατε, τότε κερδίσατε τη δωρεάν ανάγνωση ενός βιβλίου αξίας 3 ή 5 δολαρίων. Αν συμβεί το αντίθετο τότε υποχρεούστε (ηθικά) να αγοράσετε το βιβλίο του συγγραφέα από εδώ:


Δείτε τους 5 αστυνομικούς τίτλους και αναλυτικές οδηγίες εδώ:

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014


Απόσπασμα από το μυθιστόρημα: «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

 

(8 έντυπες εκδόσεις -1 από αυτές στα αγγλικά σε έκδοση τσέπης- + 3 ηλεκτρονικές: 1 σε δισκέτα Η/Υ, το 1994, 2σε e-book, η μια από αυτές στα αγγλικά στο AMAZON και η άλλη στα ελληνικά στο Smashwords).

 

Στην 161η μέ­ρα της 1.355ης γε­νιάς, ε­ξα­κρι­βώ­θη­κε πως το ση­μεί­ο Χ52 του αν­θρώ­πι­νου εγκεφάλου, ή­ταν η δη­μιουρ­γός αι­τί­α του κα­κού. Μί­α, ας πού­με, α­τέ­λεια του εγκεφάλου, που προ­κα­λού­σε χη­μι­κές πα­ρε­νέρ­γειες σε ο­ρι­σμέ­να κύτ­τα­ρα της ε­γκε­φα­λι­κής μά­ζας, και σε κά­ποιους α­δέ­νες, ή­ταν η αι­τί­α ό­λης της η­θι­κής α­να­πη­ρί­ας, της ε­πι­θε­τι­κό­τη­τας, α­γριό­τη­τας του αν­θρώ­που! Α­πό ε­κεί­νη τη στιγ­μή το πρό­βλη­μα εί­χε λυ­θεί. Χι­λιά­δες χρό­νια αγωνίας, α­να­ζή­τη­σης, βαν­δα­λι­σμών, πό­νου και αί­μα­τος εί­χαν τε­λειώ­σει ε­κεί. Εί­χε α­πο­δει­χτεί πως ό,τι προ­η­γή­θη­κε σε στο­χα­σμό, έ­ρευ­να, ή­ταν τρα­γι­κά λαν­θα­σμέ­νο. Οι δο­λο­φό­νοι και οι ά­γιοι, οι στο­χα­στές και οι υ­πάν­θρω­ποι, ό­λοι εί­χαν ι­σο­δύ­να­μα ά­δι­κο! Κι έ­τσι δι­καιώ­θη­καν ό­λοι. Η πρώ­τη πραγ­μά­τω­ση της α­γά­πης άρ­χι­σε σε λί­γο.


 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

(1999-2013)

13/3/2004 (255)

ØΣκέφτομαι: Μία Νιτσεϊκή «Αιώνια Επιστροφή», αλλά με τη γνώση του παρελθόντος, θα μας οδηγούσε σίγουρα στην ηθική διόρθωση της Ιστορίας του παρελθόντος, οπότε και του μέλλοντος. Θα αποδείκνυε τη δίψα μας για αθωότητα. Μπορεί ακόμα να προκαλούσε και την προσοχή του Απόμακρου Θεού. Ή, τη γέννησή Του.

Ê


 

 

91η άποψη:
O Αντώνης Σιμιτζής είπε:

 

Και η άποψη για την άποψη:
Ναι, γίναμε για πολλά χρόνια φίλοι. Μετά, η ζωή μας χώρισε. Ελπίζω κάποτε να ξαναβρεθούμε, πριν έρθει η Νύχτα… Να είσαι καλά Αντώνη…

88η άποψη:

Η Ειρήνη Μαντά έγραψε:

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014


86+ απόψεις

Συγγραφέων, Κριτικών, Αναγνωστών

Για βιβλία του Διαμαντή Φλωράκη

Εδώ:


 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

(1999-2013)

/2/2004 (252)

«Ο καλλιτέχνης αντιμάχεται το πραγματικό», λέει κάπου ο Καμύ.
Το Πραγματικό αντιμάχεται τον εαυτόν του, μέσω της Τέχνης, λέω εγώ.
Ê


 

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014


87η άποψη:

Ο Thodoris Ntounas στους 4 αγαπημένους συγγραφείς του
εντάσσει και τον Δ. Φ. δείτε:


86η άποψη:


Καλημέρα Διαμαντή μου , τι όμορφα που είναι τα μυθιστορήματά σου, ιδίως Τα γονίδια της αγιότητας, έξοχα, τα έχω απόλαυση, κάτι θα γράψω γι αυτά τις επόμενες μέρες και στον τοίχο μου, χίλια ευχαριστώ! ( Οι ιδέα να πάρεις τις κύριες απειλές για τον εσωτερικό άνθρωπο και να τις κάνεις ένα θρίλερ φαντασίας! Θαύμα!)


82η άποψη:
O John Stratigakis: έγραψε:

Για κάποιους που τα αναζητούν (υπάρχουν και τέτοιοι):

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

81η άποψη:
Ο Παντελής Σαββίδης στις «Ανιχνεύσεις» Λέει:
http://www.anixneuseis.gr/?p=67606&cpage=4

Από βιβλία θα σου πρότεινα “Τα πονοτρόνια και οι αναρχικοί του απόλυτου”, ή “Το σύνδρομο του χάους” του Διαμαντή Φλωράκη, ή αν θες κάτι πιο προσγειωμένο για να μην “ξεφύγεις” καλοκαιριάτικα το “Περί τυφλότητας”, του Ζοζέ Σαραμάνγκου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

(1999-2013)

13/10/2003 (244)

? Σήμερα Ξαναθυμήθηκα τα λόγια του γηραιού της παρέας: «Βλέπε τους άλλους σαν να είναι η τελευταία φορά. Αυτή είναι η τελειότερη ανθρώπινη ματιά».
Ê