ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

οι αντιθέσεις...


Οι αντιθέσεις των κρίσεων

(5 αστέρια ο ένας 1 ο άλλος):


 

απόσπσμα...


Απόσπασμα από το 15/χρονο ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο:

 

2014-3-31 (486)

? Σκέφτομαι: Η Τέχνη δεν είναι μόνο αιτιατό της δίψας μας για ηθικό βίο, είναι και αίτιο δημιουργίας ηθικού βίου. Παράδειγμα: Η χειρονομία του επισκόπου στους «Αθλίους» του Β. Ουγκώ προς τον Γιάννη Αγιάννη (με τα κλεμμένα κηροπήγια) προσωπικά με δίδαξε (υποσυνείδητα) σε παιδική ηλικία το μεγαλείο της Συγνώμης. Η δε μεταστροφή του Γιάννη Αγιάννη (από το μίσος, την έχθρα, στην Αγάπη) μου αποκάλυψε τις τεράστιες (σε ύπνωση) ηθικές ανθρώπινες δυνατότητες. Το ίδιο το ανθρώπινο πεπρωμένο. Και είμαι σίγουρος πως το ίδιο έχει συμβεί με εκατομμύρια άλλους που διάβασαν τους «Αθλίους».

Ê

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

γράμμα...


Γράμμα σε έναν φίλο:

Τραγικά Δημιουργήματα μιας ακατανόητης Πρώτης Αιτίας είμαστε, που όμως μας χάρισε τη δυνατότητα να γίνουμε ηθικά καλύτεροι απ’ ό,τι μας έπλασε. Και εκατομμύρια χρόνια το προσπαθούμε αυτό. Αδέλφια, συνοδοιπόροι στην έρημο ενός αιματηρού Αινίγματος είμαστε Μανώλη…

Ê










 

 

απόσπασμα...


απόσπασμα από το 21ο βιβλίο μου:

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

(1999-2013)

 

2013-12-27 (468)

? Σκέφτομαι αυτό το απόσπασμα από το «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και το συστήνω ξανά για ανάγνωση:

Η α­ντο­χή των υ­λι­κών μίας ι­δε­ο­λο­γί­ας, ου­σια­στι­κά, δε δο­κι­μά­ζε­ται α­πό τις α­ντι­στά­σεις του αι­σθη­τού Κό­σμου, αλ­λά α­πό τη δο­μή του υ­πε­ραι­σθη­τού, που εί­ναι και αι­σθη­τά α­πρό­σι­τος. Άρα, η ήτ­τα του Κα­λού εί­ναι ο μό­νος τρό­πος της ε­πα­λή­θευ­σης της α­λή­θειας του. (Ι­δε­ο­λό­γοι, ου­το­πι­στές, ρο­μα­ντι­κοί, ψυ­χού­λες αυ­τού του Κό­σμου, δια­βά­στε ξα­νά και ξα­νά αυ­τό το κομ­μά­τι. Σε κά­ποια α­πό τις ε­πα­να­λή­ψεις α­νά­γνω­σής του, θα κα­τα­λά­βε­τε, θα κα­τα­νο­ή­σε­τε, θ' α­πο­δε­χτεί­τε τη λο­γι­κή του πε­πρω­μέ­νου σας).

Ê

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

σε...


Σε αγγλόφωνους φίλους

Και σε πλανητική κυκλοφορία:

απόσπασμα...


απόσπασμα από το μυθιστόρημα "ΠΕΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ"

(η «ιστορία» ενός τρομοκράτη)

"Οι ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ είναι η κόλαση. Είναι οι ψυχότοποι, που πάνω τους αφήνουμε το ίχνος του βίου μας. Το δικό μου ίχνος είναι γεμάτο μίσος και αίμα. Αν δεν είχα υπάρξει, θα ήταν περισσότερο ανθρώπι­νος ο Κόσμος. Πιο όμορφος. Κι όμως, κάτι το διαφο­ρετικό, το αντίθετο πόθησα...", σκέφτεται ο Ροβύρος Μαυράκης. "Πού υπάρχει το φως της ελπίδας μέσα σε αυτό το σκοτάδι; Πώς εξαφανίζεται το αίμα που έχυσα πάνω στην εικόνα του Κόσμου;"

τι λέει;

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

σε...


Σε αγγλόφωνους φίλους

Και σε πλανητική κυκλοφορία:

 

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

απόσπασμα...


Απόσπασμα από το 21ο βιβλίο μου (σε e-book):

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

(1999-2013)

Ê

2013-12-31 (474)

? Σκέφτομαι αυτή τη σκέψη μου (από το «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»: «Η έ­σχα­τη έκ­φρα­ση της α­γά­πης εί­ναι η θυ­σί­α. Έσχατη θυ­σί­α θα 'ταν η αυ­το­ε­ξα­φά­νι­ση του Κα­λού για χά­ρη του Κα­κού. Τί­πο­τα δεν μπο­ρεί ν' α­ντι­με­τω­πί­σει αυ­τή τη θυ­σί­α», σκέ­φτη­κε ο Με­γά­λος Βαθ­μός. «Ο Θε­ός εί­ναι το τί­πο­τα, το μη­δέν, για­τί πραγ­μά­τω­σε αυ­τή τη θυ­σί­α», συ­νέ­χι­σε. Και η σκέ­ψη του ε­κεί­νη, ε­ξα­φά­νι­σε κά­θε α­ντι­νο­μί­α που έ­κρυ­βε μέ­χρι τό­τε η έν­νοια Θε­ός.
Και λέω: Μια τέτοια πράξη θα δικαίωνε και την έννοια Σταύρωση.

Ê

2013-12-30 (473)

? Κι αυτό από το 1ο βιβλίο της 11/λογίας: (Η ύ­παρ­ξη ή ό­χι του Θε­ού, εί­ναι που νο­η­μα­τί­ζει την Ι­στο­ρί­α του Κό­σμου).

Και σκέφτομαι: Πράγματι, το Ναι της ύπαρξης του Θεού νοηματίζει την Ιστορία του Κόσμου, αλλά με ένα νόημα απροσέγγιστο. Και είναι ο πόνος, τα δάκρυα, το αίμα που βιώνουν τα όντα, η αιτία που δεν αποκωδικοποιείται το νόημα από την ανθρώπινη νόηση.

Ê











 
 

 

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

απόσπασμα...


απόσπασμα από το 8ο βιβλίο της

Υπαρξιακής Αναρχίας / Εσχατολογικής Ουτοπίας

Η ΕΣΧΑΤΗ ΑΝΑΡΧΙΑ

(3 έντυπες εκδόσεις + 1 σε e-book)

Είναι παράλογη η ύπαρξη του Κόσμου, γιατί αυτή η ύπαρξη προ­ϋποθέτει τον απόλυτο παραλογισμό: την αυτοαιτία της Ιδέας, ή της Ύλης.
Πρόβλεψη: Θα ’ρθει καιρός που κάποιοι θα δουν αποτέλε­σμα χωρίς αιτία, και θα βλέπουν σωστά. Και άλλα παρόμοια...).

Ê










Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

απόσπασμα...


Απόσπασμα από το 5ο βιβλίο της

Υπαρξιακής Αναρχίας / Εσχατολογικής Ουτοπίας:

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ

(2 έντυπες εκδόσεις + 1 σε e-book)

Η πορεία του Η/Υ μέσα στην έρημο του ΝΑΙ ή του ΌΧΙ, της ύπαρξης του Θεού, είχε προκαλέσει ένα τεράστιο μούδιασμα στα μικρο-τσίπς της σκέψης του. Και μια αιμορραγία δυνάμεων. (Κάτι που δεν έπαθε κανένας στοχαστής, στο παρελθόν, όταν όριζε τις απόλυτες έννοιες).










η "άλλη" διάσταση...


Η «άλλη» διάσταση του αστυνομικού μυθιστορήματος:

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

απόσπασμα...


απόσπασμα από το 9ο βιβλίο της 11/λογίας της

Υπαρξιακής Αναρχίας / Εσχατολογικής Ουτοπίας

Ο ΕΧΘΡΟΣ

(2 έντυπες εκδόσεις + 1 σε e-book):

Ê

(Ποια είναι η πατρίδα της αθωότητας μας, του πόθου μας για ενότητα, για αγάπη, αφού δεν είναι,, σε καμιά περίπτωση, το σφαγείο του πραγματικού; Το όνειρο, είπατε; Μα καλά, αυτό δεν είναι ένα παράγωγο του πραγματικού; Έστω και ως άρνηση, ή συμπλήρωση, ή προσπάθεια φυγής, το όνειρο δεν είναι αιχμάλω­το του πραγματικού, άρα και μια παγίδα για μας; Προσέχετε: Τα απόλυτα μεγέθη έχουν, πιστεύω, ένα βασικό χαρακτηριστικό: Δεν περιέχονται σε άλλα. Αν ο χωρόχρονος είναι πεπερασμένος, τότε, υποχρεωτικά, τον περιέχει ο Θεός ή το Τίποτα. Είναι, δη­λαδή, ένα, σχεδόν, μηδενικής έκτασης σημείο που εξαπλώνεται, για να καταρρεύσει -και το αντίστροφο, φυσικά-μέσα σ’ ένα α­πόλυτο μέγεθος. Τώρα, με το γνωστό επιχείρημα, πως από το τίποτα δε γεννιέται τίποτα, θέλω να πιστεύω πως ο Χωρόχρονος περιέχεται μέσα στον Θεό. Ταυτόχρονα, πιστεύω πως μέσα στον πεπερασμένο χωρόχρονο υπάρχει ένα μέγεθος που τείνει προς τ7 απόλυτο: Η Βούληση των όντων για ελευθερία. Κι αυτή η βού­ληση., κυρίως, είναι που μ’ έκανε να φανταστώ την ιστορία που διαβάζετε. Κοντολογίς, πρόκειται για μια παραλλαγή σταύρω­σης. Για σύγκρουση του Απόλυτου με τον εαυτό του. Όσο για τους πραγματιστές, τους αιτιοκράτες, τους υλιστές και μερικούς ιδεαλιστές που ταξίδεψαν με τ7 όχημα της ιστορίας μου μέχρι εδώ, έχω να πω αυτό: φυσικά, πρόκειται για ψευδοπρόβλημα που τίθεται στον χώρο του φανταστικού του αφηρημένου, οπότε, είναι καιρός να κατέβουν από την ιστορία μου που, υποτίθεται πως, ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια της αντιστροφής του δεύτε­ροί νόμου της θερμοδυναμικής. -ξετυλίγεται, δηλαδή σ’ ένα Σύμπαν το οποίο καταρρέει,, κερδίζοντας σ’ ενέργεια και τάξη, σ’ ένα Σύμπαν όπου η Φαντασία ορίζει την Ουτοπία των ουτοπιών).










Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ακόμα μια...


1994

Κυκλοφορεί σε δισκέτα το πρώτο

e-book στην Ελλάδα:
 

Το περιοδικό RAM

Υποδέχεται το γεγονός θετικά.

Το ίδιο θετικά και η

Εφημερίδα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ

Που γράφει:

(5/4/1994)

Ιδού που εκδόθηκε και το πρώτο βιβλίο ηλεκτρονικής μορφής στην Ελλάδα, το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο σε μορφή δισκέτας!
Η εποχή της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης καταφθάνει με γοργό ρυθμό και στα καθ’ ημάς και αρχή πλέον έγινε με το μυθιστόρημα «Επιστροφή στο μέλλον» του Δ. Φλωράκη το οποίο κυκλοφόρησε από το «Άπειρον» που ειδικεύεται ακριβώς στις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Η έκδοση πάντως είναι πειραματική για να μετρήσει τις αντιδράσεις των αναγνωστών. Δηλαδή κατά πόσον αυτή είναι έτοιμοι, όχι βεβαίως να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή ανάγνωση μέσω των βιβλίων, του τυπωμένου χαρτιού, αλλά και να αρχίσουν να εξοικειώνονται με την απόλαυση της ανάγνωσης μέσω της θεωρούμενης ψυχρής οθόνης.
Αρνητικό είναι το ΕΘΝΟΣ

Ο υπόλοιπος τύπος αγνοεί το γεγονός

Οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού βιβλίου αγγίζουν τα 300 τεμάχια.

Αργότερα καταφθάνει η είδηση της λαίλαπας του ΑΜΑΖΟΝ με τα e-books