ανοιχτο ηλεκτρονικο ημερολογιο ενος συγγραφεα

σκεψεις...

Ετικέτες

Ο (1) τι δεν... (1)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

1/3/2002 (125)


Σκέφτομαι: Το ηθικοπνευματικό δυναμικό του ανθρώπινου είδους αθροίζεται μέσα στην κινούμενη εικόνα του κόσμου. Στην Ιστορία. Οι κόκκοι της εικόνας είναι η ιστορία του καθενός μας. Όπως είπε κάποιος σοφός, η κάθε ανήθικη πράξη ματώνει την εικόνα του Κόσμου. Και η κάθε ηθική, τη γεμίζει με Φως. Ήγουν, η ιστορία μας δεν εξυπηρετεί κυρίως τους σκοπούς της Ιστορίας, αλλά και τους δικούς μας, οι οποίοι τελικά ορίζουν κι εκείνους της Ιστορίας. (Αυτό είναι μία αντιστροφή της ρήσης του Χέγκελ).





Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

24/2/2002 (123)


 Σκέφτομαι μία ρήση του ερημίτη της Eνγκαντίν: “Δεν αρκεί να είναι κάποιος έξυπνος, πρέπει να έχει και την άδειά σας για να είναι τέτοιος”.





Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

FREE για λίγες μέρες ακόμα.

1: RETURN TO THE FUTURE
2: THE PONOTRONS AND THE ANARCHISTS OF THE ABSOLUTE
3: ΤΑ ΠΟΝΟΥΤΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ
  http://diamflorakis5.blogspot.gr/2012/05/return-to-future.html#!/2012/05/return-to-future.html

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

13/2/2000 (23)


Ήταν μία εικόνα που έδειχνε τις αναλογίες του Κόσμου μας: Στεκόμουν στο μπαλκόνι ενός κτιρίου και παρατηρούσα το πλήθος που διέσχιζε τον κεντρικό δρόμο. Ξαφνικά, ένας ηλικιωμένος ευτραφής άντρας, λίγο πριν πλησιάσει τον πάγκο του υπαίθριου εφημεριδοπώλη, γέρνει προς τα πίσω και σωριάζεται απότομα στο πεζοδρόμιο. Το πρόσωπό του κιτρινίζει, τα μάτια του κλείνουν. Ένας μικρός αμήχανος κλοιός σχηματίζεται γύρω του.
"Υπάρχει κάποιος γιατρός εδώ κοντά; Να καλέσουμε το 166", λένε κάποιοι.
Από παρακείμενο φαρμακείο βγαίνει ένας νεαρός με άσπρη μπλούζα. Στα χέρια του κρατά μία μικρή φιάλη οξυγόνου. Τοποθετεί τη μάσκα της φιάλης στο στόμα του ακόμα πιο χλωμού γέροντα. Μετά, του δίνει το φιλί της ζωής. Μάταια. Δεν είναι πια μαζί μας εκείνος ο άνθρωπος...
Μέχρι να συμβούν αυτά, παρατήρησα τα εξής: Ελάχιστοι έμειναν κοντά στις τελευταίες στιγμές ενός συνανθρώπου μας. Οι περισσότεροι τράβηξαν βιαστικοί, αδιάφοροι, μπορεί και φοβισμένοι τον δρόμο τους. Ο εφημεριδοπώλης, μετακίνησε ενοχλημένος τον πάγκο του πιο πέρα, γιατί το μικρό πλήθος τον απομόνωνε από την πελατεία του. Ο νεαρός φαρμακοποιός ήταν δακρυσμένος, και μία μεσόκοπη γυναίκα κάποια στιγμή τον πλησίασε και του είπε: "παλικάρι μου, λες και ήταν ο πατέρας σου... Να είσαι καλά. Πόσο χρειαζόμαστε την ψυχή σου".

Ναι. Ήταν για μένα ένα συμβάν που περιείχε τις αναλογίες του Κόσμου μας.





Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

23/12/99 (17)


Όπως διάβαζα, τις τελευταίες ημέρες, διάφορες αποτιμήσεις γεγονότων, ανακαλύψεων του αιώνα και της χιλιετίας που φεύγει, συνειρμικά, προσπάθησα να θυμηθώ ό,τι σημαντικότερο είχα διαβάσει στη διάρκεια της ζωής μου. Και τότε ήταν που ήρθε στο νου μου το "ωραιότερο παραμύθι του κόσμου", που είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια.
Δεν θυμάμαι αν η αφετηρία του παραμυθιού βρίσκεται μέσα στη χιλιετία που τελειώνει, ή πέρα από αυτή. Γενικά, δεν θυμάμαι τίποτα από τα ιστορικά στοιχεία του. Ούτε καν που το διάβασα. Μόνο η ουσία του έμεινε χαραγμένη, με δικά μου λόγια, μέσα στη μνήμη μου. Λοιπόν:

Μία φορά κι έναν καιρό, σε κάποια μακρινή χώρα ζούσε ένα πρίγκιπας, τον οποίο οι υπήκοοι του θαύμαζαν και υπεραγαπούσαν γιατί ήταν ο καλύτερος, ο σοφότερος, ο δικαιότερος άνθρωπος που είχαν γνωρίσει. Στα λίγα χρόνια που κυβερνούσε είχε κατορθώσει να εξαλείψει την αδικία, τη φτώχεια, την έχθρα, την αντιπαλότητα, την αμάθεια και πολλά άλλα δεινά που μαστίζουν τις κοινωνίες. Είχε, ακόμα, εμπνεύσει την συμπόνια, την αλληλεγγύη και την αγάπη για ελευθερία μεταξύ των ανθρώπων της χώρας του. Κοντολογίς, είχε, άγνωστο πως, δημιουργήσει μία κοινωνία η οποία δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την τελειότερη ουτοπία που είχαν φανταστεί μέχρι τότε οι διάφοροι ανθρωπιστές φιλόσοφοι.
Όμως, πριν συμπληρώσει τα τριάντα του χρόνια, το νήμα της του κόπηκε ξαφνικά.
Φυσικά, η ψυχή του καλού Πρίγκιπα βρήκε μία περίοπτη θέση να τον περιμένει στον παράδεισο. Μία θέση αντάξια της καλοσύνης που είχε κρατήσει στον βίο του. Οι εκεί ψυχές τον υποδέχτηκαν με χαρά και σεβασμό και θέλησαν να του ανταποδώσουν όλα όσα είχε κάνει όταν ζούσε. Έτσι, αφού πριν τον ξενάγησαν στην χώρα τους για να δει τις εκεί ψυχές, ο επικεφαλής τον ρώτησε αν είχε κάποια επιθυμία για να του την εκπληρώσουν.
"Θα ήθελα να δω και τη χώρα της Κόλασης", είπε ο πρίγκιπας.
Ο επικεφαλής των ψυχών ένιωσε αμήχανος.
"Πρίγκιπά μου", του είπε, "αυτός δεν είναι ένας χώρος για σένα".
Ο πρίγκιπας τότε έδειξε πολύ λυπημένος. Όμως, ο επικεφαλής επειδή δεν ήθελε με τίποτα να βλέπει εκείνη την ψυχή λυπημένη, τελικά, παρά τις ενδόμυχες αντιρρήσεις του, τον ξενάγησε στη χώρα της Κόλασης.
Έτσι, ο Πρίγκιπας του παραμυθιού είδε όλο το μαρτύριο των κολασμένων ψυχών. Όλη την κόλαση των τύψεων. Οπότε, η λύπη του έγινε απέραντη.
"Μέχρι πότε θα συνεχίζεται το μαρτύριο αυτών των ψυχών;" ρώτησε κάποια στιγμή.
"Μέχρι το τέλος του άχρονου. Δηλαδή για πάντα", είπε ο επικεφαλής.
"Για πάντα;" ρώτησε έκπληκτος ο Πρίγκιπας.
"Για πάντα", τον διαβεβαίωσε ο επικεφαλής.
"Είσαστε σίγουρος πως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος σωτηρίας γι' αυτές τις ψυχές;" ξαναρώτησε ο πρίγκιπας.
"Όχι δεν υπάρχει... Θεωρητικά, βέβαια, υπάρχει, αλλά πρακτικά όχι", απάντησε ο επικεφαλής.
"Και ποιος είναι ο θεωρητικός τρόπος σωτηρίας αυτών των ψυχών;" συνέχισε να ρωτά ο Πρίγκιπας.
"Να πάρει κάποιος τη θέση τους", απάντησε ο επικεφαλής.
"Την παίρνω εγώ", φώναξε τότε ο Πρίγκιπας, τινάζοντας την Κόλαση στον αέρα!

Αχ, πόσα πράγματα λεει αυτό το παραμύθι! Πόσο κοντά στην έννοια του Θεού και του Ανθρώπου βρίσκεται!



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

349 (26/9/12)


………..Η ήττα του Κακού από το Καλό, είναι κυρίως ήττα του Καλού. Το Καλό περιμένει τον μετασχηματισμό του Κακού σε Καλό. Το Καλό δεν αντιμάχεται τίποτα. Μόνο περιμένει . Η σιωπή του Κόσμου, στις κραυγές του αίματος, του πόνου, των δακρύων, είναι το Καλό).

Απόσπασμα από την 9η έκδοση του ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ’ σελίδα 67 στίχος 6ος.



Σκέφτομαι: Αυτό είναι μια πρόταση ανάγνωσης στις γνωστές θρησκείες. Μια εξήγηση της ύπαρξης του Κακού.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

13/1/10 (330β)




ØΤους ξαναείπα: «Να βλέπετε τους άλλους σα να είναι η τελευταία φορά. Αυτό το βλέμμα αυξάνει το δυναμικό της κατανόησης, της αγάπης μέσα μας».

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

5/1/09 (326)


Ø Τους είπα: Εκεί που η κρίση μας τυφλώνεται είναι όταν πρέπει να δει το δίκιο του άλλου, το αίμα του.



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

348 (24/9/12)


Σκέφτομαι: Κι όμως, Ο Μεγάλος Εσταυρωμένος είναι ο Άνθρωπος. Και ίσως το Επέκεινα που φανταστήκαμε, ελπίσαμε, πιστέψαμε είναι πνιγμένο στο Μηδέν. Ίσως είμαστε τα τραγικά δημιουργήματα του Αινιγματικού Τυχαίου. Αυτό το ενδεχόμενο μας υποχρεώνει να νοηματίσουμε το χάος του Τυχαίου αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον, ότι υπάρχει. Κι αυτό μπορεί να ονομαστεί: Σκοπός της ζωής μας.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

7/8/2000 (48)


Ø Ένας Εβραίος ραβίνος, αρχηγός του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος του Ισραήλ, δήλωσε ότι: "τα έξι εκατομμύρια των Εβραίων που χάθηκαν κατά το ναζιστικό ολοκαύτωμα, τιμωρήθηκαν επειδή ήσαν μετενσαρκώσεις αμαρτωλών Εβραίων από προηγούμενες γενεές".(!!!).
Αυτό, μεταξύ των αμέτρητων άλλων, σημαίνει πως ο Χίτλερ και όσοι τον στήριξαν υπήρξαν το χέρι του θεού που απένειμε δικαιοσύνη και όχι ό,τι απεφάνθη η ανθρωπότητα!!! Σημαίνει ακόμα πως κάποιοι συνάθρωποί μας έχουν μπερδέψει την εικόνα του θεού τους, με την εικόνα κάποιου σκοτεινού πνεύματος.
Οι ναζί εξολόθρευσαν τ' αθώα σώματα εκείνων των ανθρώπων και τώρα ένας συμπατριώτης τους προσπαθεί να ρίξει τις ψυχές τους σε θάλαμο αερίων!
Κατά τον φονιά και το όπλο του.



Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

10/6/10 (340)



Ø Σκέφτομαι: Μας ενώνει η κοινή μοίρα του θανάτου, και μας χωρίζουν οι όροι της Ύπαρξης

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

20/3/2000 (29)


Σκέφτομαι: Το να μοιράσεις σχετικά δίκαια το προϊόν του ανθρώπινου κόπου, δεν είναι δύσκολο. Κι αυτό έχει συμβεί ήδη. Το δύσκολο είναι να μοιράσεις δίκαια τον κόπο της απόκτησής του. Αυτή η δυσκολία είναι η αχίλλειος πτέρνα του σοσιαλισμού.



Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

12/3/2000 (26)


Σκέφτομαι: Ο μοναδικός λόγος για τον οποίον απέτυχαν οι κοινωνίες του "Εμείς" να δώσουν ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αδελφοσύνη, υλική αυτάρκεια -δηλαδή, ουσιαστικά, να μην υπάρξουν ποτέ- βρίσκεται στην απλή εξήγηση ότι τα άτομα που μπορούσαν να υλοποιήσουν (διάβαζε να πληρώσουν το κόστος) μίας τέτοιας κοινωνίας ήσαν αριθμητικώς ανεπαρκοί. Η πλειοψηφία εκείνων που φάνηκαν να στηρίζουν αυτές τις κοινωνίες, συνειδητά ή όχι, ενεργούσε με τη λογική των κοινωνιών του "Εγώ". Δύο είναι οι αιτίες που, μέχρι στιγμής, τ' άτομα με συνείδηση και δυνατότητες "Εμείς" είναι είδος σε ανεπάρκεια: η Φύση και η χαμηλή ταχύτητα με την οποία ο πνευματικός, ουμανιστικός πολιτισμός επιδρά διορθωτικά επάνω στους ανθρώπους του "Εγώ". Να γιατί το απώτερο μέλλον του καπιταλισμού θα είναι δύσκολο. Γιατί το παρόν του είναι εξασφαλισμένο

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

11/1/2000 (20)



Σκέφτομαι: Ο κύριος σκοπός της φιλοσοφίας δεν πρέπει να είναι η αναζήτηση της Αλήθειας, αλλά η ηθική ανύψωση του ανθρώπου. Γιατί:
α: Ενδέχεται η Αλήθεια να είναι απροσπέλαστη.
β: Ή, να είναι μεν προσπελάσιμη, αλλά αντίθετη, αδιάφορη με τα ωραιότερα όνειρά μας. Με την έννοια της Αγάπης.
Τέλος, αν η Αλήθεια είναι συμβατή με αυτό που προτείνω, τότε την προσεγγίζουμε από τον συντομότερο δρόμο, χωρίς να αναλώσουμε δυνάμεις, μέσα στα άγρια εδάφη του υπεραισθητού, τις οποίες χρειαζόμαστε για το χτίσιμο της ουτοπίας μας.
Κοντολογίς, θέλω να πω αυτό: Ή το Είναι του Κόσμου είναι η Αγάπη, ή, αν δεν είναι, δεν μας ενδιαφέρει τι άλλο είναι.



Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΟΓΙΟ

27/12/99 (18)


Η είδηση ερχόταν, μάλλον, από την Αμερική (δεν ανέφερε λεπτομερή στοιχεία η εφημερίδα) και έλεγε, σε λίγες γραμμές, πως ένας σκύλος, ο "Σοκολάτας", είχε σώσει, με τίμημα τη ζωή του, τον μικρό αφεντικό του από μία επίθεση σμήνους μελισσών σκεπάζοντάς τον με το σώμα του!!
Αχ, Σοκολάτα! Πολύ ψηλά μας έβαλες τον πήχη. Εδώ δεν μπορούμε να υπερβούμε το ύψος της μη επιθετικότητας, της αλληλεγγύης κι εσύ μας ζητάς να υπερβούμε το ύψος της θυσίας, για να φανούμε αντάξιοί σου;
Στοιχηματίζω πως αν οι ειδικοί επιστήμονες, που ασχολούνται με την ανίχνευση του ανθρώπινου γονιδιώματος, έψαχναν τον γονότυπο του Σοκολάτα, σίγουρα θα ανακάλυπταν εκεί πλεόνασμα αλτρουιστικών γονιδίων. Αφού καμία θρησκεία, καμία φιλοσοφία, παιδεία, οικογένεια, κοινωνία δεν δίδαξαν τη θυσία στον Σοκολάτα, δεν απομένουν παρά μόνο τα γονίδια ως μοναδική εξήγηση της υπέρτατης ηθικής πράξης ενός σκύλου, την οποία, πράξη, ελάχιστοι από το ανθρώπινο είδος θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε.



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

5/12/99 (14)


Μερικές φυλές μερμηγκιών, αν, στην πορεία τους, για αναζήτηση νέου τόπου εγκατάστασης της φωλιάς τους, συναντήσουν το εμπόδιο ενός "ποταμού" (στα μέτρα τους, φυσικά) τον οποίο είναι αδύνατο να παρακάμψουν, τότε αυτόματα η φυλή ενεργοποιεί τον μηχανισμό εγκατάστασης της "ζωντανής" γέφυρας και ο ποταμός διασχίζεται. Τα σώματα (και λίγο αργότερα τα πτώματα) των πρώτων μελών της φάλαγγας των μερμηγκιών αποτελούν τη γέφυρα!
Είναι προφανές ότι η φύση, ενδιαφερόμενη για την ομάδα, έχει δώσει στα έντομα αυτά αλτρουιστικά γονίδια σε δολοφονικές, για την ατομικότητά τους, ποσότητες. Έκανε, δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι με την πλειοψηφία του ανθρώπινου είδους. Αυτή την ηθική εκτροπή (για τα κριτήριά μας) έχουμε υποχρέωση να καταργήσουμε. Αυτή αποτελεί την αιτία της τραγωδίας μας. Των δεινών μας. Αλλά και του μεγαλείου μας.



Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

4/12/99 (13)


Είμαστε αυτό που παρατηρούμε, έγραφα χτες, αντιγράφοντας τα λόγια κάποιου. Αλλά κι εκείνο που δεν θέλουμε να παρατηρήσουμε, θα προσθέσω σήμερα.

Πριν λίγα χρόνια, ένας συμπατριώτης μας, ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητό του προς τη βόρειο Ελλάδα, νομίζω, άθελά του χτύπησε έναν πεζό που βάδιζε στον εθνικό δρόμο. Ο οδηγός, πιστεύοντας (λανθασμένα) ότι είχε σκοτώσει τον συνάθρωπό του και μην αντέχοντας την ενοχή που του προκάλεσε η σκέψη ότι είχε αφαιρέσει μία ζωή, κρεμιέται σε μία κολώνα της Δ.Ε.Η, αφού πριν έγραψε ένα σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους της πράξης του.
Το συνταρακτικό αυτό γεγονός καταχωνιάστηκε, ασχολίαστο, σε ένα αθέατο μονόστηλο, με υποσυνείδητη, υποθέτω, πρόθεση να ενταφιαστεί στο ομαδικό ασυνείδητο. Όπερ και εγένετο. Γιατί, η ακραία εκδήλωση πλεονάζουσας ευαισθησίας εκείνου του ανθρώπου μας θύμιζε, τόνιζε το δικό μας εγκληματικό έλλειμμα. Κι αυτό έπρεπε, οπωσδήποτε, να το απωθήσουμε, για να μην τσαλακωθεί η ιδεατή εικόνα του εαυτού μας και της κοινωνίας μας. Αντί να φτιάξουμε ένα μνημείο στον τόπο που κρεμάστηκε εκείνος ο άνθρωπος, για να τιμήσουμε την ανθρώπινη ευαισθησία, κατασκευάσαμε ένα τάφο για μέρος της μνήμης μας.



Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

3/12/99 (12)


"Είμαστε αυτό που παρατηρούμε", έλεγε κάποιος.

Πράγματι. Αυτό που παρατηρούν (για λογαριασμό μας) από την εικόνα του Κόσμου τα Μ.Μ.Ε, είναι άραγε το σημαντικότερο; Αυτοί (οι μικροαστέρες του τίποτα) που αναλύουν την "επικαιρότητα", είναι οι αρμοδιότεροι;
Ο νους, τα αυτιά και τα μάτια μας δέχονται καθημερινά τις επιθέσεις της ασχήμιας, της κορδωμένης μπούρδας. Κάποιοι ζούμε τη δικτατορία του ασήμαντου.
Σε αυτή τη χώρα, "Οι Δαιμονισμένοι", ή "Οι Αδελφοί Καραμαζώφ" χρειάζονται διακόσια χρόνια για να φτάσουν το τιράζ ενός μήνα κάποιου best seller, που φιλά, ή πηδά υπέροχα.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, μετά τις γυναίκες, "η μειοψηφία της ποιότητας", είναι η πιο καταπιεσμένη ανθρώπινη ομάδα, πιστεύω. Καταδικασμένη να ζει στη μοναξιά, στην εξορία της ιδιαιτερότητά της. Να μιλά σε μία γλώσσα αισθημάτων και αισθητικής που ελάχιστοι γνωρίζουν, αλλά πάρα πολλοί μιμούνται. Τελικά, να πληρώνει, κυρίως αυτή, το κόστος της βρεφικής ηλικίας του ανθρώπινου είδους.



αν ψάχνετε για μένα.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

1/12/99 (11)


"Τα μόνα πραγματικά σύνορα μεταξύ των λαών, είναι τα ταξικά", έγραψε κάποιος σ' ένα τοίχο της γειτονιάς μου.

Τα μόνα (μέχρι τώρα) ακατανίκητα σύνορα, που προκαλούν τα όποια άλλα υπάρχουν (και είναι πολλά αυτά) είναι τα σύνορα του εγώ, ξανασκέφτηκα. 6 δις σύνορα έχει αυτή τη στιγμή ο μικρός μας πλανήτης. Κι όσο αυτά θα στέκουν ως απόρθητα κάστρα ανάμεσά μας, όλες οι ουμανιστικές προτάσεις (θρησκευτικές, φιλοσοφικές, πολιτικές) θα παραμένουν ευχάριστα όνειρα μιας εφιαλτικής πραγματικότητας.
Οι ταξικές κοινωνίες είναι μεν αιτιατό του καπιταλισμού, αλλά κι αυτός με τη σειρά του είναι αιτιατό της δομής του ανθρώπινου εγώ. Το οποίο εγώ είναι αιτιατό της υπερδομής των γονιδίων μας (που πιθανότατα περιέχουν και τη δυνατότητα μετατροπής τους, άρα και την Ελπίδα). Τα οποία είναι αιτιατό της υπερ-υπερδομής του πρώτου, σχεδόν μηδενικής έκτασης σωματιδίου που προκάλεσε την Μεγάλη Έκρηξη. Το οποίο είναι αιτιατό της Απόλυτης Αιτίας που ήταν η αυτοαιτία του Θεού, ή η αυτοαιτία της Ύλης. (Ήγουν, η εντελέχειά μας, το πεπρωμένο μας δεν βρίσκεται ούτε καν στα γονίδιά μας. Βρίσκεται μέσα στο πρώτο ελάχιστο σωματίδιο, το οποίο περιείχε τον χρόνο και την έκταση του σύμπαντος).



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

28/11/99 (10)



Επιθετικότητα και αμοιβαία καχυποψία. Αυτά τα δύο στοιχεία διέπουν τις σχέσεις των κρατών του πλανήτη μας, αν κρίνουμε (και γιατί όχι) με βάση κάποια στοιχεία του ΟΗΕ (έκθεση για την ανθρώπινη ανάπτυξη).

780 δις δολάρια τον χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες και μόνο 6 δις για βασική εκπαίδευση(!!) ξοδεύει η πλανητική μας οικονομία.

Αβυσσαλέα δίψα για ηδονή. Αυτό είναι ένα δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η ίδια έρευνα. Σπαταλάμε 400 δις δολάρια για ναρκωτικές ουσίες(!!). Άλλα 105 δις για ποτά και 50 δις για τσιγάρα (μόνο στην Ευρώπη).

Μιλάμε, δηλαδή, για έναν πάνοπλο, μαστουρωμένο (και γι αυτό επικίνδυνο) πλανήτη, ο οποίος βιώνει μία παραίσθηση κανονικότητας. Σιγουριάς για τις επιλογές του, δηλαδή: αχαλίνωτη ελευθερία της ατομικότητας (κι ας ισχυρίζονται οι σοσιαλιστές ότι θα την τιθασεύσουν) προς το κέρδος και την ηδονή.

Φυσικά, όλες αυτές οι διαπιστώσεις γεννούν ένα ερώτημα: Τί κάνουν εκείνοι που συμβαίνει να έχουν πλεόνασμα αλτρουιστικών γονιδίων και έλλειμμα επιθετικών και εγωιστικών;
Που αρνούνται να δουν τον συνάνθρωπό τους ως μεταφορέα της βούλησής τους για δύναμη και ηδονή; Που βλέπουν την περιπέτεια της ύπαρξης ως έκφραση αλληλεγγύης, ηθικής ανάτασης, ανθρωπιάς;

Δύο πράγματα, πιστεύω:

1: Συνειδητοποιούν ότι ο Κόσμος αλλάζει, προς το ηθικότερο, στον βαθμό που ο καθένας από εμάς αναβαθμίζει ηθικά τον βίο του.

2: Ενισχύει τον θεσμό της οικογένειας και τέλος δημιουργεί "νησίδες," αποτελούμενες από σαράντα-πενήντα ανθρώπους, οι οποίοι έχουν όμοια ιδανικά και σκοπούς.

Μόνο σε τέτοιες νησίδες μπορούν να υλοποιηθούν οι ουτοπίες που φαντάστηκε ο άνθρωπος

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

27/11/99 (9)


"Υπάρχουν στιγμές στις οποίες, αντιφάσκοντας με κάποιες αρχές, με καταλαμβάνει μία τυφλή οργή βλέποντας, ακούγοντας, διαβάζοντας τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας", μου είπε ο φίλος μου ρίχνοντας με θυμό την εφημερίδα του πάνω στο τραπέζι. "Πέρα από κάθε αμφιβολία, το Κακό ήταν, είναι και θα παραμείνει κυρίαρχο. Ατιμώρητο, τουλάχιστον σε αυτή εδώ τη ζωή. Ένας ανεξήγητος νόμος, που δείχνει να τιμωρεί το Καλό, εκείνους τους λίγους εσταυρωμένους που το υπηρετούν, κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας", συνέχισε.
Τα λόγια του με έκαναν να ξαναφανταστώ μία παλιά μου "κακία".
"Τί σκέφτεσαι; Κι έχεις αυτή την έκφραση;" με ρώτησε.
"Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτούς τους εσταυρωμένους που ανέφερες", απάντησα.
"Πώς;" ρώτησε.
"Σα θάλασσα χωρίς αρμύρα, μπλε, νησιά, ακτές, γλαροπούλια. Σα βάρκα χωρίς κουπιά, πανί. Σαν Ουρανός χωρίς ήλιο, αστέρια, φεγγάρι. Σαν έρημος χωρίς οάσεις. Σα μαρτύριο χωρίς ελπίδα. Σα δάσος χωρίς πουλιά, αεράκι. Σαν τάφος στεγνός από δάκρυ. Σαν ψυχή χωρίς συμπόνια. Σα θάνατος μεταμφιεσμένος σε ζωή. Σαν, σαν", είπα.



Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

25/11/99 (8)


Αν η Αγάπη, που προσφέρουμε, μπορούσε να μας προκαλέσει την ισοδύναμη ηδονή που προσφέρουν η αίσθηση της υπεροχής, της δύναμης, του σεξ. Αν είχε τη δυναμική του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης, τότε, σίγουρα, ο Παράδεισος δεν θα κατοικούσε στο Επέκεινα. Αν ο γενετικός μας κώδικας είχε εγγραφεί με την παραπάνω λογική, ή, έστω, να μην περιείχε την εγγραφή "δίψα για ηθική τελειότητα", τότε η Κόλαση, η ενοχή, σχιζοφρένεια, η τραγικότητα δεν θα κατοικούσαν εδώ. Η φύση έπαιξε ένα ακατανόητο, αιματηρό παιχνίδι εις βάρος των όντων κατασκευάζοντας τέτοιους γενετικούς κώδικες. Ας τους αλλάξουμε.



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

23/11/99 (7)


.Κι ενώ οι όροι της ύπαρξης των κρατών αποκλείουν την αθωότητά τους (μία εναλλαγή στους ρόλους θύτη - θύματος είναι η ιστορία τους) τα βλέπουμε να ενεργούν αγνοώντας αυτήν την τραγική αλήθεια



Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

22/3/2000 (30)


Τρεις Κροίσοι έχουν εισόδημα όσο 600 εκατ. Άνθρωποι!

Η είδηση δεν χρειάζεται ανάλυση, σχολιασμό. Τη διαβάζεις δύο τρεις φορές και μετά την αφήνεις να γράψει μέσα σου τις λέξεις της.



Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

347 (9/9/12)


Η άποψη του Κακού και του Καλού. Απόσπασμα από το βιβλίο μου: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ (3η έκδοση σελίδα 79-81).

…Πρέπει να είμαι απλός και σύντομος. Λοιπόν, γνωρίζετε κάτι σχετικά με τον 2ον νόμο της θερμοδυναμικής; Εννοώ τον νόμο της Συμπαντικής εντροπίας»

«Ναι, γνωρίζω μερικά πράγματα».

«Σαν τί;».

«Πρόκειται για την αύξηση της Συμπαντικής αταξίας. Δεν είναι;», λέω.

«Σωστά. Η οποία αύξηση οδηγεί, στο τελικό της στάδιο, μαθηματικά, στο Χάος».

«Και πιθανώς, αν έχουμε να κάνουμε με ένα πεπερασμένο Σύμπαν, στην επανάληψη του ίδιου σεναρίου διαστολής-συστολής της συμπαντικής μάζας, και πάει λέγοντας», λέω.

«Aν και αυτή η ιστορία της διαστολής-συστολής εξαρτάται απόλυτα από την πυκνότητα της διασκορπισμένης ύλης μέσα στον χώρο, πυκνότητα που έχει αποδειχτεί , πρόσφατα, πως δεν υπάρχει, άρα θα έχουμε μόνο διαρκή εξάπλωση της ΄Υλης, μόνο αύξηση της εντροπίας, της αταξίας, του Χάους, τελικά.

Αλλά και αν δεχτούμε και την άλλη εκδοχή της διαστολής-συστολής, συστολής-διαστολής, πάλι θα έχουμε να κάνουμε με μία αιώνια επαναλαμβανόμενη αγωνία γένεσης-θανάτου. Τι βλέπετε πίσω από αυτό» ;

«Τη Φύση», λέω πεισματικά

«Τη Φύση… Ας το πούμε κι έτσι. Υπάρχει λοιπόν ένα πρόγραμμα, για όλα αυτά, στο οποίο υπακούουν τα πάντα, μερικά των οποίων είδαμε και αναφέραμε».

«Σωστά», λέω.

«Τώρα, στη περίπτωση που το πρόγραμμα λειτουργίας της Φύσης, του χωρό-χρονου πιο σωστά, έχει καταστρωθεί από κάποιον Νου, τότε θα πρέπει να παραδεχτείτε πως αυτός ο Νους, κάθε άλλο παρά καλός κι αγαθός δείχνει να είναι.

Το θέαμα του επερχόμενου Χάους, που ο ίδιος προγραμμάτισε, δείχνει να τον ευχαριστεί. Η φθορά, ο πόνος, το αίμα, ο θάνατος, δεν είναι αυθαιρεσία, ή υπερβολή να πούμε πως αποτελούν τα αίτια της μοναδικής του ευχαρίστησης, του σκοπού του, της ίδιας του της υπόστασης. Σωστά;»

Δεν έχω κάτι να πω κι έτσι εκείνος συνεχίζει:

«Πρέπει να δεχτείτε ότι μόνο ένας διαβολικός νους, θα μπορούσε να γράψει αυτό το αιματηρό , δολοφονικό, σαδιστικό, ανελέητο σενάριο της ύπαρξης . Σωστά;»

Ξαφνικά, συνειδητοποίησα πως ο Μαύρος Πάπας με είχε σύρει χωρίς να το καταλάβω σε κάποιο άγνωστο, φριχτό, επίπεδο. ΄Επρεπε να το παραδεχτώ : είχε επιχειρήματα ο άνθρωπος.

«Όλα θα μπορούσαν να προγραμματιστούν διαφορετικά, αντίθετα. Γιατί, φυσικά, η δυνατότητα γι΄ αυτό υπήρχε. Αν ο Κόσμος είχε προγραμματιστεί από ένα αγαθό, καλό νου, δεν θα είχε χυθεί ούτε ένα δάκρυ πόνου, δεν θα είχε χυθεί ούτε μία σταγόνα αίμα. Και δεν πρέπει να αμφιβάλλετε πως κι ο άνθρωπος υπάγεται σε αυτόν τον προγραμματισμό της επικράτησης του Χάους. Οι πράξεις του σε αυτή τη νομοτέλεια υπακούουν. Σίγουρα, δεν ζήσαμε, ούτε κάποιοι άλλοι αργότερα, κάποτε θα ζήσουν τον αντίποδα του υπάρχοντος χωρόχρονου. Σε αυτό το Σύμπαν, δεν υπάρχει χώρος για το Καλό. Το Καλό υπάρχει μόνο στη φαντασία λίγων ανθρώπων, κι αυτό συμβαίνει για ένα πολύ σατανικό λόγο: η φαντασιακή ύπαρξη του Καλού δημιουργεί την ενοχή, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα βασανισμού του ανθρώπου. Μία σημαντική πηγή απόλαυσης για τον Σεναριογράφο της ιστορίας του Κόσμου. Τώρα, οι λεγόμενοι ανεξήγητοι θάνατοι, για την εκκλησία μας, δεν είναι καθόλου ανεξήγητοι. Τους έχουμε ονομάσει Σύνδρομο της Εντροπίας.

Μέσα στις συνέπειες της αύξησης της Συμπαντικής αταξίας, υπάρχει κι αυτό: ο θάνατος της ανθρώπινης ηθικής, η οποία, μπορούμε να δεχτούμε ότι, αποτέλεσε μία μορφή προσωρινής τάξης, η οποία ολοκληρώθηκε από τη στιγμή που ορισμένοι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να νιώσουν αισθήματα συμπαντικής αδελφοσύνης, αγάπης. Πολίτη αστυνόμε, αν ψάχνετε για τον δολοφόνο των χιλιάδων νεκρών, τότε αυτόν πρέπει να τον αναζητήσετε εκεί που σας είπα, ή στη Φύση. Στο απρόσιτο, δηλαδή. Εμείς οι Σατανιστές είμαστε απλώς οι πιστοί της Υπέρτατης Δύναμης, η οποία ενεργεί όπως σας περιέγραψα. Δεν πιέσαμε εμείς τη σκανδάλη. Δεν είμαστε ούτε καν η σφαίρα που σκότωσε. Μπορώ, με κάθε άνεση, να σας ομολογήσω ότι τα γεγονότα μας γέμισαν χαρά. Τη χαρά του πιστού που βλέπει να επιβεβαιώνεται η πίστη του. Και πιστέψτε με. Είναι σκληρή η πίστη μας, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια μύησης. Για κανένα δεν είναι εύκολη η αποδοχή μίας τέτοιας αλήθειας. Ούτε και για μας. Ο ανθρώπινος πολιτισμός δημιούργησε τη φαντασίωση της ύπαρξης του Καλού και δεν είναι εύκολο να βγεις από αυτή τη φαντασίωση.

Αλλά, ακόμα και η φαντασίωση της ύπαρξης του Καλού, είναι εκφυλιστική ιδιότητα του νου, την οποία ο Προγραμματιστής του Χάους, έδωσε στον άνθρωπο με σκοπό τον εσωτερικό διχασμό του, την ανάπτυξη του φθοροποιού αισθήματος της ενοχής, την άσκοπη θυσία, την αντιπαράθεση του ανθρώπου με τον άνθρωπο, και ότι άλλο συνθέτει την ανθρώπινη τραγωδία της διάψευσης των ονείρων, των ουτοπιών.

Αλήθεια, μπορείτε να μου αναφέρετε ένα παράδειγμα μέσα στη Φύση που να μαρτυρά την ύπαρξη του Καλού; Εγώ πάντως μπορώ να σας αναφέρω άπειρα, για την κυριαρχία του Κακού».

Η ερώτηση ανακόπτει το κατρακύλισμά μου στην άβυσσο των λόγων του.

«Μπορείτε;», επαναλαμβάνει

«Ναι, μπορώ», λέω περιμένοντας την αποκατάσταση της εσωτερικής μου ισορροπίας.

«Ωραία. Πείτε το».

«Ένα δάκρυ συμπόνιας. Μία θυσία ενός ανθρώπου για έναν άλλο άνθρωπο».

……………………………………………………………………………………………………………………………………



Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

19/7/2002 (163)


 Σκέφτομαι: Πάντα για όλους μας υπάρχει ένα δευτερόλεπτο από το οποίο βγήκαμε διαφορετικοί απ΄ ό,τι μπήκαμε. Η μεγάλη έκπληξη, βέβαια, κρύβεται μέσα στο έσχατο δευτερόλεπτο. Αυτή τη Μαύρη Τρύπα που ενώ θα καταπιεί όλα τα δευτερόλεπτα της Ιστορίας, δεν μπορεί να τους δώσει το χρώμα της Αλήθειας της. Σε αυτό συνίσταται η τραγωδία μας.



Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

27/3/10 (332)



Ø Τους είπα: Η συλλογική κρίση για ένα έργο Τέχνης (αλλά και για έναν βίο) είναι αλάνθαστη. Μπορεί πολλές φορές να αργεί, αλλά πάντα έρχεται.



Μία συνέντευξη του Ν. Καζαντζάκη (το 1957)

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

17/11/00 (59)


Ø Ξανασκέφτομαι: Από πάντα όλα μας τα προβλήματα ήσαν ένα. Αυτό: Η εντελέχεια της αρχής.



Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

346 (5/9/12)


Γράφω σε κάποιο βιβλίο μου: «Το Καλό δεν έχει παρόν. Το Κακό δεν έχει μέλλον».
Πιστεύω πως, νομοτελειακά, η ανθρώπινη Ιστορία κινείτε προς αυτό το μέλλον. Αυτό μαρτυρά, υπόσχεται, βεβαιώνει το παρελθόν.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

345 (3/9/12)


Τους είπα: Για να διορθώσουμε κάποιες κακοτεχνίες της Δημιουργίας ας δίνουμε αγάπη, ας μειώνουμε τον πόνο των όντων.

Ίσως να ενδιαφέρει κάποιον το ποστ.

Οι εθνικές βιβλιοθήκες της Γερμανίας, της Αυστραλίας και του Αμερικανικού Κογκρέσου αναφέρονται σε κάποια βιβλία μου (και στα αγγλικά ΠΟΝΟΤΡΟΝΙΑ). Δεν κατάλαβα αν τα δανείζουν ή, αν μπορεί κάποιος να τα διαβάσει στο internet. Ρίξτε μια ματιά εδώ, αν σας ενδιαφέρει η περίπτωση: http://viaf.org/viaf/74261960/




Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

25/8/2002 (167)



 Αναρωτιέμαι: Ποιος άλλος δρόμος εκτός από εκείνον της Eικόνας, μπορεί να βγάζει στο Είναι του Κόσμου;



Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Τιμητική αναφορά.

Return to the Future


Ένα ακόμα ευχαριστώ για την τιμητική αναφορά της αγγλικής έκδοσης αυτού του βιβλίου μου: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_WGN47hHojMJ:www.librarything.com/authorcloud.php%3Fview%3Dvcfvcs+&cd=10&hl=el&ct=clnk&gl=gr